czwartek, 24 listopada 2016

Chałka " Trzy Kolory "

Troszkę inna chałka niż zwykle, bo kolorowa :) a to za sprawą dodatków jakim są mak i kakao. Polecam wam wypróbować :)









Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 gramów drożdży
  • 50 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 jajko
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli


Dodatkowo:

  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżka suchego maku
  • 1 rozbełtane jajo do posmarowania 



1. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę maki. Odstawiamy do ruszenia.
2. Następnie z mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 równe części.
3. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i zagniatamy.
4. Do drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy.
5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam bez dodawania maki gdyż nie lepiło się.
6. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na koło 30-40min. Potem krotko zagniatamy, formujemy wałeczki i splatamy chałkę. Wkładamy do foremki do napuszenia na jeszcze z 15-20 min. Piekłam w keksówce 10x30 cm w 190 stop. Przez 40min (piekarnik gazowy)
Smacznego !








Inspiracja Tutaj

6 komentarzy:

  1. Bardzo pysznie wygląda. Skusiłabym się na taką chałkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniało mi sie dziecinstwo i taka chałka z masełkiem..... ach.... niebo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podobają nam się takie przeplatańce :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.