Chałka " Trzy Kolory "
Troszkę inna chałka niż zwykle, bo kolorowa :) a to za sprawą dodatków jakim są mak i kakao. Polecam wam wypróbować :)
Składniki:
Dodatkowo:
1. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę maki. Odstawiamy do ruszenia.
2. Następnie z mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 równe części.
3. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i zagniatamy.
4. Do drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy.
5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam bez dodawania maki gdyż nie lepiło się.
6. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na koło 30-40min. Potem krotko zagniatamy, formujemy wałeczki i splatamy chałkę. Wkładamy do foremki do napuszenia na jeszcze z 15-20 min. Piekłam w keksówce 10x30 cm w 190 stop. Przez 40min (piekarnik gazowy)
Smacznego !
Inspiracja Tutaj
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 20 gramów drożdży
- 50 gramów stopionego, schłodzonego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 5 czubatych łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 płaska łyżka ciemnego kakao
- 1 płaska łyżka suchego maku
- 1 rozbełtane jajo do posmarowania
1. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę maki. Odstawiamy do ruszenia.
2. Następnie z mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 równe części.
3. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i zagniatamy.
4. Do drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy.
5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam bez dodawania maki gdyż nie lepiło się.
6. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na koło 30-40min. Potem krotko zagniatamy, formujemy wałeczki i splatamy chałkę. Wkładamy do foremki do napuszenia na jeszcze z 15-20 min. Piekłam w keksówce 10x30 cm w 190 stop. Przez 40min (piekarnik gazowy)
Smacznego !
Inspiracja Tutaj
6 comments
Do masełka byłaby idealna
OdpowiedzUsuńTo prawda ;)
UsuńCałkiem ciekawie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda. Skusiłabym się na taką chałkę:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniało mi sie dziecinstwo i taka chałka z masełkiem..... ach.... niebo!
OdpowiedzUsuńBardzo podobają nam się takie przeplatańce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.