piątek, 7 października 2016

Pełnoziarnista Szarlotka Kanadyjska Forda

Zachciało mi się coś słodkiego i padło na tą właśnie szarlotkę...Powiem szczerze, że zakochałam się w niej od razu jest cudowna, może to zasługa tej maki pełnoziarnistej..?













Składniki na tortownicę 18 cm

  • 2 jabłka
  • 3/4 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 2 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła
  • 1/2 szkl cukru brązowego
  • 1 duże jajko + 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

1. Jabłka kroimy w grubą kostkę.
2. Z mąk, masła, soli i proszku do pieczenia tworzymy taka jakby kruszonkę. Dodajemy do tego jabłka, cukier (pozostawiając 1 łyżkę na wierzch) oraz rozmieszane jajko z mlekiem.
Mieszamy całość i przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułka tarta tortownicy. wierzch posypujemy odłożona wcześniej łyżka cukru.
Pieczemy w 190-200 stop. przez około 40-45 min na złoty kolor bez termoobiegu, na środkowej półce.



Wspólnie ze mną piekły:
Barbara - Dyniowe Ciasto
Dorota - Tort Marchewkowy
Małgosia - Ciasto Z Czerwonej Fasoli Bez Glutenu
Magdalena - Czekoladowe Ciasto Aromatyzowane Syropem
Dagmara - Otrębowe Muffinki Na Białkach Z Jabłkami
Joanna - Kawowa Delicja
Joanna - Jagodzianki
Edyta - Ciasto Ucierane Ze Śliwkami I Kruszonką
Angelika - Tarta Z Jabłkami
Bożena - Świderki Z Ricottą
Danuta - Pieczarki Bezowe

25 komentarzy:

  1. Wygląda przednio. Lubię tego typu ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo smacznie :) Piękny talerzyk :) Dziękuję za wspólne pieczenie pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszelkie szarlotki. Świeże są najlepsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, jeszcze ciepła jest pyszna :)

      Usuń
  4. Na pewno ta mąka dała bardzo fajnego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotki uwielbiam, bardzo smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio bardzo lubię pełnoziarniste wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana wspaniała :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie zdrowsze przepisy. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie zdrowsze przepisy. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam już bardzo wiele różnych szarlotek ale takie z mąki pełnoziarnistej jeszcze nie, muszę to koniecznie nadrobić, przepis zapisany :]

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Dawno takiego ciacha nie jadłam a bardzo lubię do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pełnoziarnistej jeszcze nie jadłam, chetnie bym wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie ciasta z jabłkami mogłaby jeść teraz codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Też bym zjadł, ale nie mogę:( Teraz staram się zdrowo odżywiać z aplikacją www.kcalmar.com :( Polecam, jako inspirację!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne musi być.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.