Pełnoziarnista Szarlotka Kanadyjska Forda
Zachciało mi się coś słodkiego i padło na tą właśnie szarlotkę...Powiem szczerze, że zakochałam się w niej od razu jest cudowna, może to zasługa tej maki pełnoziarnistej..?
Składniki na tortownicę 18 cm
1. Jabłka kroimy w grubą kostkę.
2. Z mąk, masła, soli i proszku do pieczenia tworzymy taka jakby kruszonkę. Dodajemy do tego jabłka, cukier (pozostawiając 1 łyżkę na wierzch) oraz rozmieszane jajko z mlekiem.
Mieszamy całość i przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułka tarta tortownicy. wierzch posypujemy odłożona wcześniej łyżka cukru.
Pieczemy w 190-200 stop. przez około 40-45 min na złoty kolor bez termoobiegu, na środkowej półce.
Wspólnie ze mną piekły:
Barbara - Dyniowe Ciasto
Dorota - Tort Marchewkowy
Małgosia - Ciasto Z Czerwonej Fasoli Bez Glutenu
Magdalena - Czekoladowe Ciasto Aromatyzowane Syropem
Dagmara - Otrębowe Muffinki Na Białkach Z Jabłkami
Joanna - Kawowa Delicja
Joanna - Jagodzianki
Edyta - Ciasto Ucierane Ze Śliwkami I Kruszonką
Angelika - Tarta Z Jabłkami
Bożena - Świderki Z Ricottą
Danuta - Pieczarki Bezowe
Składniki na tortownicę 18 cm
- 2 jabłka
- 3/4 szkl mąki pełnoziarnistej
- 2 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 40 g masła
- 1/2 szkl cukru brązowego
- 1 duże jajko + 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Jabłka kroimy w grubą kostkę.
2. Z mąk, masła, soli i proszku do pieczenia tworzymy taka jakby kruszonkę. Dodajemy do tego jabłka, cukier (pozostawiając 1 łyżkę na wierzch) oraz rozmieszane jajko z mlekiem.
Mieszamy całość i przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułka tarta tortownicy. wierzch posypujemy odłożona wcześniej łyżka cukru.
Pieczemy w 190-200 stop. przez około 40-45 min na złoty kolor bez termoobiegu, na środkowej półce.
Wspólnie ze mną piekły:
Barbara - Dyniowe Ciasto
Dorota - Tort Marchewkowy
Małgosia - Ciasto Z Czerwonej Fasoli Bez Glutenu
Magdalena - Czekoladowe Ciasto Aromatyzowane Syropem
Dagmara - Otrębowe Muffinki Na Białkach Z Jabłkami
Joanna - Kawowa Delicja
Joanna - Jagodzianki
Edyta - Ciasto Ucierane Ze Śliwkami I Kruszonką
Angelika - Tarta Z Jabłkami
Bożena - Świderki Z Ricottą
Danuta - Pieczarki Bezowe
25 comments
Wygląda przednio. Lubię tego typu ciacha :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCiekawe dlaczego taka nazwa?
OdpowiedzUsuńHmm...powiem szczerze że nie wiem :)
UsuńCiasto wygląda bardzo smacznie :) Piękny talerzyk :) Dziękuję za wspólne pieczenie pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje również :D
UsuńBardzo lubię wszelkie szarlotki. Świeże są najlepsze ;-)
OdpowiedzUsuńdokładnie, jeszcze ciepła jest pyszna :)
UsuńNa pewno ta mąka dała bardzo fajnego posmaku :)
OdpowiedzUsuńChyba tak :-)
UsuńPyszne ciasto dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSzarlotki uwielbiam, bardzo smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńostatnio bardzo lubię pełnoziarniste wypieki :)
OdpowiedzUsuńKochana wspaniała :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuńLubię takie zdrowsze przepisy. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńLubię takie zdrowsze przepisy. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńJadłam już bardzo wiele różnych szarlotek ale takie z mąki pełnoziarnistej jeszcze nie, muszę to koniecznie nadrobić, przepis zapisany :]
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDawno takiego ciacha nie jadłam a bardzo lubię do herbatki.
Pełnoziarnistej jeszcze nie jadłam, chetnie bym wypróbowała
OdpowiedzUsuńTakie ciasta z jabłkami mogłaby jeść teraz codziennie:)
OdpowiedzUsuńTeż bym zjadł, ale nie mogę:( Teraz staram się zdrowo odżywiać z aplikacją www.kcalmar.com :( Polecam, jako inspirację!:)
OdpowiedzUsuńPyszne musi być.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.