czwartek, 6 października 2016

Łagodna Zupa Ogórkowa

W czasie choroby, lubię kwaśniejsze potrawy jak i owoce, dlatego to była odpowiednia pora na ta zupkę. Najbardziej lubię ją zajadać z świeżym chlebkiem ;)









Składniki na 2-3 osoby:

  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 4-5 ziemniaczków
  • 1 udko z kurczaka bądź żeberko wieprzowe
  • kawałek selera
  • 2-3 cm pora
  • 2-3 ogórki kiszone (nie małosolne !) + trochę wody z ogórków
  • 5 łyżek śmietany 30 %
  • 4 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżką mąki tortowej
  • sól, pieprz, warzywko używam takiego <--Klik ewent, posiekana nać koperku.





1. Umyte mięso zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy marchewki, pietruszki, seler, oraz ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gotujemy całość z 30 min
2. Po tym czasie dodajemy starte ogórki na grubych oczkach i dolewamy po troszku wodę z ogórków próbując co chwile aby zupa nie była za kwaśna lecz w sam raz. Przyprawiamy solą, pieprzem, warzywkiem.
3. W kubku mieszamy śmietanę z mlekiem oraz mąką i hartujemy (dodajemy chochelkę gorącej zupy do kubka ze śmietaną - mieszamy całość ) wlewamy przez sitko do zupy i gotujemy jeszcze doprawiając w tym czasie do smaku ( w tym momencie dodajemy ewent. posiekany koperek ) przez ostatnie 5 min. Smacznego !




6 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.