piątek, 12 sierpnia 2016

Tarta Z Czerwoną Porzeczką

Ochłodziło się więc pora uruchomić piekarnik...:)











Składniki na tarte o śred 23 cm


  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao


Masa:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 op budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 jogurt grecki 330 g ( użyłam Zott)
  • 1/2 szkl cukru
  • 200 g czerwonej porzeczki



1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijam w folię ( polecam tą z ucinarką ) i chowamy do lodówki na 30 min

2. Kiedy ciasto odpocznie wylepiamy nim formę do tarty ( u mnie jednorazowa, nie trzeba potem myć, a ciasto możemy zabrać np. na przyjęcie do znajomych ) nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15 min w 220 stopniach grzanie góra - dół bez termoobiegu. Odstawiam następnie do przestygnięcia.

3. Od żółtek oddzielam białka i ze szczypta soli ubijam na sztywno, utrwalam połowa cukru przeznaczonego do masy. Następnie tymi samymi ubijakami, miksuje żółtka razem z jogurtem greckim, cukrem, oraz olejem. Następnie dodaje proszek budyniowy i znów krotko miksuje.
Na sam koniec dodaje piane z białek i delikatnie mieszam całość łyżka/szpatułka.
Wykładam masę na podpieczony spód, a następnie obsypuje całość czerwona porzeczką.

4. Całość piekę w 200 stopniach przez 30-40 min bez termoobiegu.

Słodycz masy przełamane kwaskowatością owoców sprawiło, że tarty bardzo szybko ubyło, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie jej w całości :p




3 komentarze:

  1. Pyszna tarta:) Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna :) U nas piekarnik mógłby chodzić prawie codziennie bo nie pamiętamy kiedy było ostatnio aż tak ciepło xD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.