Pierwsze Urodziny Bloga i Konkurs

by - 8/24/2016 07:15:00 AM

Pierwsze Urodziny Bloga

 Link do przepisu na ten tort--- Tutaj


To już rok jak poczyniam sobie kulinarnie na bloggerze :)
Dokładnie rok temu opublikowałam swój pierwszy post "Szybki Deser Dla Ochłody", a najwięcej odsłon i polubień uzyskał przepis na "Najlepsze Placuszki Biszkoptowe"
Nie wiedziałam jeszcze jak pisać, jak mają wyglądać te przepisy i zdjęcia, dlatego te pierwsze wpisy są takie "nie za piękne" ;) ale ciągle się staram i udoskonalam moje wpisy.
Moje zdjęcia do tej pory, nie zawsze mnie zadowalają, ale czasami po prostu nie ma czasu aby były piękne, dopieszczone z elegancką dekoracją, zresztą robię je moim wysłużony aparatem cyfrowym ( ma już trochę latek ;)  Zawsze staram się z niego wyciągnąć ile się da :)
To by było tak w skrócie, a teraz odrobinka statystyk:

Do tej pory pojawiło się na blogu 143 posty z przepisami, sporo komentarzy ( nie zliczę ich ; ) oraz ponad 200 000 wyświetleń, na Facebooku grono stale się powiększa, co mnie bardzo cieszy :)

Z tej okazji mam mały konkursik dla was :)

Do wygrania są te oto dwie nowe książki:


Zawierają mnóstwo fantastycznych przepisów :


więcej o nagrodach możecie przeczytać na stronie wydawcy Samo Sedno  <-- Klik



Nagrody są dwie więc zwycięzców będzie też dwóch.
Szczegóły konkursu:

1. Aby wziąć udział w konkursie należy pod tym postem konkursowym dodać przepis na jedno z warzyw strączkowych wymienionych w nawiasie (soczewica, groch i groszek, ciecierzyca, fasola i fasolka, bób, soja) lub przepis na jedno z retro warzyw wymienionych w tym nawiasie (burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera in. wężymord, pasternak, brukiew, topinambur)
Wybór warzywa będzie dla mnie sugestią którą książkę chcecie wygrać, możecie próbować oczywiście w obydwóch kategoriach strączkowe jak i retro warzywa.
2. Każdy może dodać po jednym przepisie z warzyw strączkowych jak i retro warzyw - czyli dwa przepisy na jedna osobę.
3. Można dołączyć zdjęcie do przepisu, umieszczę je na FB w albumie konkursowym.
4. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie adresu mailowego.
5. Z pośród wszystkich przepisów wybiorę dwa i do tych dwóch osób powędrują te dwie książki.
6. Nagrody wysyłam wyłącznie na terenie polski.
7. Wyniki ogłoszę w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu. Do 5 dni będę czekała na dane zwycięzców do wysyłki nagrody, jeśli osoba/by się nie zgłosi wybiorę następną. Adresy proszę przesłać na mojego maila:  ivon86i@gmail.com

Konkurs będzie trwał od 24.08.2016 - 7.09.2016



Podobne Posty

42 comments

  1. Wszystkiego dobrego na kolejne lata ( a mijaja tak szybko..) i wielu wspaniałych inspiracji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D To prawda za szybko ten czas leci :)

      Usuń
  2. Gratuluję rocznicy!
    Tort idealny na taką okazję.

    Interesuje mnie jedna z książek, więc po powrocie z wakacji postaram się wziąć udział w konkursie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i w takim razie czekam na zgłoszenie konkursowe :)

      Usuń
  3. My również gratulujemy roczki i życzymy kolejnych pysznych wpisów, publikacji oraz inspiracji :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidorowe muffiny z fasoli

    Składniki (8 babeczek):
    -240g ugotowanej białej fasoli (lub 1 puszka)
    -2 łyżki przecieru pomidorowego
    -2 średnie jajka
    -3 łyżeczki suszonej bazylii
    -1 duży ząbek czosnku
    -1 łyżeczka kamienia winnego (lub proszku do pieczenia)
    -3 łyżeczki otrębów gryczanych
    -4 łyżeczki otrębów orkiszowych

    Nadzienie
    -drobno posiekany szczypiorek/ pietruszka/rzodkiewka
    -serek homogenizowany chudy/ jogurt grecki

    Fasolę wrzucić do blendera z resztą składników, dodać zmiażdżony czosnek i miksować na gładką masę.
    Gotową masę nakładać do silikonowych foremek i piec w 200 'C przez 25 minut.
    Są przepyszne, pulchne i delikatne ale bardzo sycące. Świetnie smakują z jogurtem i sałatką warzywną.

    http://oi64.tinypic.com/s30gg9.jpg

    Oczywiście również życzymy wszystkiego najlepszego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje dziewczyny za życzenia :) i dziękuje za udział w konkursie :)

      Usuń
  5. Kruche ciasto z marynowanym rabarbarem i kruszonką

    Składniki:

    Marynowany rabarbar
    •900 g rabarbaru
    •50 g cukru
    •1 łyżka cukru waniliowego
    •4 łyżki octu balsamicznego

    Ciasto
    •250 g mąki
    •125 g zimnego masła
    •75 g cukru pudru
    •1/2 jajka - rozkłóconego (jeśli składniki na ciasto nie będą chciały się połączyć - dodać jeszcze 1/2 jajka)

    Kruszonka
    •75 g masła - rozpuszczonego
    •100 g cukru
    •100 g mąki

    Opcjonalnie: 1 jabłko - obrane i pokrojone na małe kawałki lub starte na tarce

    Kilka godzin (albo wieczorem) przed pieczeniem - przygotować marynowany rabarbar. W misce wymieszać: oczyszczone i pokrojone na kawałki łodygi, cukier, cukier waniliowy i ocet balsamiczny.

    Zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Wsadzić je do lodówki na ok. 20 min.

    Wyłożyć ciastem spód natłuszczonej tortownicy. Ułożyć na nim kawałki rabarbaru (bez marynaty) i jabłka.

    Następnie zrobić kruszonkę, czyli wymieszać łyżką wszystkie potrzebne składniki. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta.

    Piec przez ok. 50 min. w 170 st. z termoobiegiem.

    Smacznego!

    (pilichola@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  6. gratuluję rocznicy i życzę kolejnych wspaniałych i rozwijających lat blogowania:) Posiadam już książkę retro warzywa, akurat wygrałam w innym konkursie, więc tym razem pokibicuję innym uczestnikom :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję roczku (u mnie też roczek i również rozdanie, na które zapraszam! :-) )

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję roczku :) życzę dużo sukcesów:)
    Chińskie pierożki z czerwonej soczewicy
    Składniki:
    - farsz
    1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
    biała cześć z 1/2 pora
    5 suszonych pomidorów
    1/2 czerwonej papryki
    1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
    1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
    3 łyżeczki sezamu czarnego
    2 ząbki czosnku
    olej kokosowy
    pieprz, sól
    - ciasto
    200 g mąki tortowej
    130 ml wrzącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oleju (ja użyłam z siemienia lnianego)
    - sos
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    2 łyżki sosu sojowego jasnego
    1 łyżeczki soku z limonki
    2 łyżki wody
    1 ząbek czosnku
    3 cm świeżej chili

    Przygotowanie:
    Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Wyrobiona kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 0,5 godz. w lodówce.
    Farsz: Por kroimy z cieniutkie paseczki i podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy pokrojona w kosteczkę czerwoną paprykę, jak zmięknie dodajemy suszone pomidory i na koniec ugotowaną soczewicę. Całość przyprawiamy czosnkiem, papryczką wędzoną, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy sezam.
    Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej.
    Ciasto na pierożki rozwałkowujemy bardzo cieniuteńko, kroimy w kwadraty i na środek dodajemy farsz. Wszystkie roki ciągniemy ku górze i wychodzi malutki pierożek :).
    Pierożki gotujemy na parze przez ok. 7 min.
    Podajemy z sosem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pełnoziarnisty chleb z zielonego groszku

    Składniki:
    450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    200 g zielonego groszku z puszki
    2 łyżeczki soli
    10 g suchych drożdży
    190 g letniej wody
    1 łyżeczka cukru

    Sposób przygotowania:
    Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. 160 g groszku zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą. Mieszankę dodać do mąki z dodatkami, dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Na koniec wsypać resztę groszku i ponownie wyrobić. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości (około 2 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować z niego okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia (około 60 minut). Następnie ostrym nożem nacechować chlebek. Piec w 200st.C około 30 minut. Upieczony wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rabarbarowo- truskawkowa pianka z bezami na biszkopcie

    Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm)

    Biszkopt:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    180 g cukru
    1 1/4 szkl mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju rzepakowego
    2 łyżki wody

    Poncz:
    1/3 szkl wody z sokiem z cytryną i cukrem

    Pianka rabarbarowo-truskawkowa:
    1 galaretka truskawkowa
    3/4 szkl wrzątku
    100 g truskawek
    3 łodygi rabarbaru
    1 łyżka soku z cytryny
    600 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    ok. 150 g herbatników
    małe beziki do dekoracji (ok. 30 sztuk)


    Przygotowanie:

    Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem na przemian z olejem oraz wodą (piana nie może opaść!). Mąkę przesiać, wsypać do piany razem z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.

    Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez około 30-40 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony).

    Po tym czasie piekarnik uchylić, a biszkopt pozostawić w nim do studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Pianka rabarbarowo-truskawkowa: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić na bok. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę. Truskawki odszypułkować i razem z rabarbarem umieścić w rondelku. Zalać sokiem z cytryny. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpadną (ok. 10 minut). Następnie masę zmiksować blenderem do gładkości. Do jeszcze gorącej masy rabarbarowo-truskawkowej wlać przestudzoną galaretkę (może być jeszcze ciepła) i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Gdy galaretka zacznie tężeć, stopniowo wlewać ją do ubitej śmietany, cały czas miksując, by masa się nie zwarzyła. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę cukru pudru.

    Wystudzony biszkopt ponownie umieścić w blaszce, w której był pieczony. Nasączyć go wodą z cytryną i cukrem i nałożyć na niego rabarbarowo-truskawkową piankę, która powinna szybko tężeć, zostawiając kilka łyżek na bok. Dobrze rozprowadzić ją po całej powierzchni biszkoptu. Na piance ułożyć warstwę herbatników, a je przykryć resztą pianki. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem udekorować bezami. Smacznego!

    Zdjęcia wysłałam na Facebooku.
    Oczywiście życzę wielu czytelników, inspiracji i kolejnych lat blogowania!
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i bloga! Życzę dalszej przyjemności z jego prowadzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo gratuluję roczku i życzę dalszego wspaniałego blogowania i dużo sukcesów kulinarnych:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gratuluję roczku! Oczywiście życzę kolejnego wspaniałego roku i samych sukcesów! :)

    Moja propozycja konkursowa to:
    Zasmażana fasolka szparagowa po chińsku

    Składniki:
    1. 500 gram fasolki szparagowej
    2. 2 papryczki jalapeno
    3. Papryka zielona
    4. 500 gram wieprzowiny mielonej
    5. 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne
    6. 1/2 łyżeczki soli
    7. 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
    8. 2 łyżki miodu
    Dodatkowo:
    1. Olej do smażenia

    Sposób przygotowania:
    1. Fasolkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy. Do woka z rozgrzanym olejem przekładamy ugotowaną fasolkę i podsmażamy.
    2. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i smażymy.
    3. Umyte i osuszone ostre papryczki drobno kroimy. Paprykę zieloną myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Papryki dodajemy do mięsa. Dusimy około 15 minut.
    4. Sos sojowy wymieszany z miodem wlewamy do mięsa. Przyprawiamy. Mieszamy.
    5. Usmażoną fasolkę szparagową i mięso z dodatkami przekładamy do garnka i delikatnie mieszamy.

    Smacznego! :)

    Zdjęcie dania wysłałam na Pani adres e mail :)

    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Gratuluję z okazji Urodzin Bloga :) Kolejnych sukcesów i wytrwałości w poznawaniu nowych kulinarnych odkryć :)
    W ramach konkursu polecam cytrynowe ciasto z ciecierzycy:

    Składniki (keksówka 26×12 cm):

    250 g namoczonej i ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
    3 jajka (wielkość L)
    sok z 1/2 cytryny
    50 g oleju kokosowego
    3 łyżki miodu
    60 g płatków migdałowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciecierzycę wraz z jajkami i sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i całość ponownie zmiksować. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Kroić dopiero po ostygnięciu.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam
    Gratuluję i życzę kolejnych lat i samych sukcesów.
    ZUPA POMIDOROWA Z JARMUŻEM, CHORIZO SNACK I KASZĄ JAGLANĄ
    Składniki:
    4 duże skrzydełka z kurczaka,
    2 opakowania Chorizo Snack (80g każde),
    200g jarmuż,
    1,5- 2 szkl. Passaty pomidorowej,
    1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
    2 łyżeczki wegety,
    pieprz,
    kilka pomidorków koktajlowych.
    Wykonanie:
    Skrzydełka zalać 2l wody, dodać wegetę i ugotować.
    Wyjąć skrzydełka i dolać wody tak, aby było znowu 2l bulionu, zagotować.
    Jarmuż umyć, usunąć zgrubiałe części łodyg, drobno pokroić i razem z drobno pokrojonym chorizo wrzucić do gotującego bulionu.
    Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok.15 min.
    Dodać passatę pomidorową i kaszę jaglana (dokładnie ją rozmieszać w zupie, aby nie było kluchów) i jeszcze przez chwilę gotować.
    Pod koniec gotowania wrzucić kilka, pokrojonych w ćwiartki pomidorków i doprawić do smaku pieprzem.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  17. To ja przedstawię swoją wersję popularnej Nutelli.

    szklanka ugotowanej ciecierzycy,

    10 daktyli suszonych*,

    6 łyżeczek kakao,

    2 łyżeczki wanilii,

    32g orzechów laskowych (tyle po obraniu mi wyszło),

    woda/mleko do rozrzedzania.

    Daktyle zalałam gorącą wodą i odstawiłam na kwadrans. Razem z wodą zblendowałam z pozostałymi składnikami.

    *słodkość kremu możesz regulować ilością daktyli lub dodać inne słodziwo według uznania

    OdpowiedzUsuń
  18. A drugi przepis z jarmużem - szybka pasta.

    250g sera z ciecierzycy (albo innego, jaki lubisz),

    2 liście jarmużu,

    3 suszone pomidory (z zalewy),

    0,5 szklanki lub więcej słonecznika (podprażonego),

    sól i pieprz do smaku.

    Wszystkie składniki zblenduj razem na pastę. Możesz część słonecznika dorzucić na końcu, żeby był wyczuwalny.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :-)

      Usuń
  20. 100 lat i samych kulinarnych sukcesów :)

    Moje propozycje:
    1. Placki z bobu i młodej kapusty
    Składniki:
    500 g bobu
    300 g młodej kapusty
    1 cebula dymka
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    cukier

    Bób dokładnie przepłukać, gotować z dodatkiem łyżeczki cukru, a pod koniec gotowania dodać 2 łyżki soli. Gotować ok. 15 minut. Odcedzić i obrać ze skórek. Kapustę drobno pokroić. Ja zmiksowałam w blenderze. Gotować przez 10 minut. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dymkę, czosnek i bób zmiksować w blenderze, dodać kapustę. Następnie dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć składniki. Formować małe kotleciki, które obtaczać w bułce tartej. (Mnie wyszło 12 szt.) Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

    OdpowiedzUsuń
  21. 2. Sałatka z jarmużem, truskawkami i orzechami pinii
    Składniki:
    ok. 150 g pokrojonego jarmużu
    7-10 truskawek
    ok. 50 g sera z mleka koziego
    1 gruszka
    garść orzechów pinii

    sos winegret:
    1,5 łyżki miodu
    2-3 łyżki oliwy
    1,5 łyżki cytryny
    gruboziarnista sól
    świeżo zmielony pieprz

    Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć twarde łodygi i rozdrobnić. Gruszkę pokroić w kostkę, kozi ser w paski, a truskawki przekroić na pół. Z podanych składników przygotować sos winegret, dodać świeżo zmieloną sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wlać do sałatki.
    Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe, posypać nimi sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam,
    ja również dołączam się do życzeń :-)

    Życzę pomysłowości i kreatywności w projektach, genialnych rozwiązań i dostrzegania inspiracji nawet w pierzastych chmurach :-) Pierwszy roczek szybko zmykał, więc życzę wielu kolejnych lat obfitujących w sukcesy i zadowolenia z pasji na poziomie maksymalnym :-) Dodam jeszcze, że głęboko wierzę w Pani sukces i mam cichą nadzieję, że będę mogła posiłkować się Pani pomysłami z bloga każdego dnia i przy każdej okazji :-) Dziękuję za to, co dostałam dotychczas i ... proszę o więcej :-) Moje gratulacje :-)

    Aplikuję o książkę "Retro Warzywa" bo aż ślinka mi cieknie na samą myśl o dobrych, zapomnianych warzywach którymi chwaliły się nasze babcie, którymi delektowały się nasze mamuśki, których smak pamiętam z rodzinnego domu na wsi :-)Chciałabym móc moim dzieciakom zaserwować genialne w smaku potrawy w wykorzystaniem buraka, rabarbaru, skorzonery czy topinamburu :-)

    Moim marzeniem jest mieć "Ją" w kuchni , by stanąć w kulinarne szranki w duecie z genialnym dziełem sztuki "Retro warzywa". Być może mój mąż zainspirowałby się do pracy w kuchni, może obecność dwóch mężczyzn -autorów książki : Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz ... byłaby dla mojego męża prowokacją do działania.

    Od dłuższego czasu pałam wręcz ślepą miłością do jarmużu i właśnie to warzywo będzie bohaterem mojej receptury.
    Jarmuż pojawia się w mojej kuchni niemalże w każdym posiłku, cała gromadka rodzinna polubiła jego smak. Jarmuż jest fenomenalny :-) Mam ochotę zaprosić pozostałe Retro warzywa do mojej skromnej kuchni :-)

    W mojej kuchni danie typu: warzywna pychota czy wyjątkowe warzywka, świetnie się sprawdza w różnych wariacjach smakowych. Moja propozycja konkursowa to : LAZANIA Z LUBCZYKIEM, JARMUŻEM, POMIDORKAMI OKRASZONA CZOSNKIEM i... IMBIREM !

    Najpyszniejsza lazania wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, dopuszczam też opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu lazania. Powinności: Makaron ugotowany "all dente" dzielimy na 4

    części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .

    Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie
    układamy świeży poszarpany jarmuż,okrywamy go sporą garścią lubczyku pociętego drobno, którego delikatnie oprószamy rozdrobionym

    czosnkiem i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry, lekko skrapiamy sokiem z limonki i pieprzymy pieprzem czarnym.

    Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki)

    podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół: lubczyk i tymianek ( u mnie) z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.

    Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I

    3-cią warstwę ciasta makaronowego, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi

    dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania lazanii daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne

    Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa ciasta. I kolejna porcja ziół: garść posiekanego lubczyku. Na wierzch polewam

    beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki

    mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. ) Na beszamel ulubiony ser mozzarella. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił .

    Mam nadzieję, że kubki smakowe Szanownego Jury -na widok mojej lazanii doznały przyjemnego szoku , że moja propozycja jest wystarczająco przekonująca :-)

    Serdecznie pozdrawiam :-)





    Elżbieta Anna Kruczkiewicz
    email: eluchakruczkiewicz@wp.pl


    zdjęcia wyślę w wiadomości na FB

    OdpowiedzUsuń
  23. Oby się chciało :-) Oby się miało :-) Oby się mogło :-) Oby się wiodło :-) Z okazji "roczku" życzę głowy pełnej pomysłów, chęci odkrywania tego co jeszcze nieodkryte, możliwości zdobywania tego, co jeszcze nie zdobyte :-)
    Trzymam kciukasy , powodzenia :-)

    "STRĄCZKI" to mój must have , bo mam w domu dwóch nieletnich sportowców, żywiołowych i niezwykle aktywnych. Syn gra w piłkę nożną, córa szlifuje parkiet w drużynie szczypioniaka. A jak wiadomo, w diecie ruchliwych nastolatków warzywa strączkowe powinny stanowić około 60 % pożywienia dziennego. Takie zalecenia usłyszałam od dietetyka sportowego. Zdumiona, każdego dnia kombinuję co zrobić- by dzieciaki z ochotą zjadły posiłki. Nie ukrywam, że aż rwę się z fotela by sięgnąć po "STRĄCZKI", bo taka inspiracja i skarbnica wiedzy kulinarnej jest mi niezwykle potrzebna. Chyba osiwieję bez Niej :-)

    Troszkę przełamię konwencję konkursu, bo wbijam nie z daniem, ale z mega odjechaną przystawką ! Przystawką, która smakiem przyćmić potrafiła nie jedno danie główne w mojej kuchni :-D Eksperymentując w garnkach, w poszukiwaniu "tego smaku" trafiłam przypadkiem na całkiem fajne połączenie wątróbki, soczewicy, suszonych pomidorów z oliwy i czosnku :-) Potrzebowałam patentu na coś do chlebka domowego, coś na ząb do szkoły dla dzieciaków, na śniadanie lub kolację :-) Dość miałam wędliny sklepowej i żółtego sera... nafaszerowanych Szanownym Mendelejewem ! Receptura wymagała dopracowania co do ilości poszczególnych składników, ale metodą domową ( czytaj prób i błędów) doszłam do perfekcji jego smaku :-) Oto On- "Wać Pan Pasztet Szlachecki " lub jak kto woli : "Hummus z soczewicy, wątróbki i czosnku w pomidorach " :-)
    Składniki: 40 dag wątróbki drobiowej, 4 duże cebule, łyżka masła, 4 ząbki czosnku, szklanka ugotowanej soczewicy ( lub w wersji dla leniwych soczewica z puszki), słoiczek suszonych pomidorków z oliwy, pieprz kolorowy. Wątróbkę dusimy z cebulką na maśle, studzimy. Soczewicę moczymy i gotujemy, studzimy i odcedzamy. Do miski przekładamy wątróbkę z dodatkami, czosnek i soczewicę- traktujemy całość blenderem przez około 4-5 minutek.
    Dodajemy pieprz i pokrojone w cienkie paski pomidory, łączymy i przekładamy do miseczek lub słoiczków. Dajemy na dwa kwadranse do lodówki i... smarujemy pyszny, chrupiący i jeszcze troszeczkę ciepły wiejski , domowej roboty chlebek :-) Ogórek małosolny w tym towarzystwie sprawi, że będziemy w raju :-) ( Ja nie solę, bo wolę ciut więcej popieprzyć kolorowym pieprzem świeżo mielonym- i smak jest lepszy :-)

    Ps. zamiast soczewicy dodawałam zamiennie bób lub groch Jaś ( ugotowany na parze) Taka wersja nr 2 :-) Smak ciekawy i co ważne mogłam przemycić coś zdrowego do menu dzieciaków :-P

    istysia@gmail.com

    Ela Stysiał



    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych