środa, 27 lipca 2016

Ogórki Małosolne - Przepis Podstawowy

Przepis na te ogóreczki pochodzi od mojego męża. Wyszły bardzo dobre, więc dziele się nim z wami :)

















Składniki na jeden duży słój lub naczynie kamionkowe:

1 kg ogórków gruntowych
4-5 ząbków czosnku ( jeśli chcemy mocniejszy aromat możemy ząbki przeciąć na pół)
2 łyżki soli kamiennej (najlepiej nie jodowanej)
2-3 centymetry korzenia chrzanu
koper: łodyga z "baldachimem" 2-4 sztuki w zależności od wielkości
2 litry wody zagot i ostudzonej do temp. 40-50 stop.








1. Ogórki myjemy lub namaczamy przez 2-3 g w wodzie, następnie przesuszamy lekko na sicie.
2. Chrzan przecinamy na kawałeczki oraz szykujemy sobie koper i ząbki czosnku.



3. Na samym dole słoika lub kamionkowego naczynia układamy koper, na niego ciasno układać ogórki, pomiędzy nimi, ciasno wkładać czosnek oraz kawałki chrzanu.




4. Sól rozpuszczamy w jeszcze ciepłej wodzie i zalewamy całość do przykrycia ogórków. Obciążamy np. ciężkim talerzykiem aby wszystkie ogórki były zanurzone. Na naczynie nakładamy przykrywkę, a na nią rozcięty woreczek foliowy, a na niego gumkę.



5. Odstawiamy na 3-4 dni i po tym czasie mamy już gotowe ogórki małosolne :)





























4 komentarze:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.