Ogórki Małosolne - Przepis Podstawowy
Przepis na te ogóreczki pochodzi od mojego męża. Wyszły bardzo dobre, więc dziele się nim z wami :)
Składniki na jeden duży słój lub naczynie kamionkowe:
1. Ogórki myjemy lub namaczamy przez 2-3 g w wodzie, następnie przesuszamy lekko na sicie.
2. Chrzan przecinamy na kawałeczki oraz szykujemy sobie koper i ząbki czosnku.
3. Na samym dole słoika lub kamionkowego naczynia układamy koper, na niego ciasno układać ogórki, pomiędzy nimi, ciasno wkładać czosnek oraz kawałki chrzanu.
4. Sól rozpuszczamy w jeszcze ciepłej wodzie i zalewamy całość do przykrycia ogórków. Obciążamy np. ciężkim talerzykiem aby wszystkie ogórki były zanurzone. Na naczynie nakładamy przykrywkę, a na nią rozcięty woreczek foliowy, a na niego gumkę.
5. Odstawiamy na 3-4 dni i po tym czasie mamy już gotowe ogórki małosolne :)
Składniki na jeden duży słój lub naczynie kamionkowe:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 4-5 ząbków czosnku ( jeśli chcemy mocniejszy aromat możemy ząbki przeciąć na pół)
- 2 łyżki soli kamiennej (najlepiej nie jodowanej)
- 2-3 centymetry korzenia chrzanu
- koper: łodyga z "baldachimem" 2-4 sztuki w zależności od wielkości
- 2 litry wody zagot i ostudzonej do temp. 40-50 stop
1. Ogórki myjemy lub namaczamy przez 2-3 g w wodzie, następnie przesuszamy lekko na sicie.
2. Chrzan przecinamy na kawałeczki oraz szykujemy sobie koper i ząbki czosnku.
3. Na samym dole słoika lub kamionkowego naczynia układamy koper, na niego ciasno układać ogórki, pomiędzy nimi, ciasno wkładać czosnek oraz kawałki chrzanu.
4. Sól rozpuszczamy w jeszcze ciepłej wodzie i zalewamy całość do przykrycia ogórków. Obciążamy np. ciężkim talerzykiem aby wszystkie ogórki były zanurzone. Na naczynie nakładamy przykrywkę, a na nią rozcięty woreczek foliowy, a na niego gumkę.
5. Odstawiamy na 3-4 dni i po tym czasie mamy już gotowe ogórki małosolne :)
4 comments
Właśnie dziś kisiłam kolejną porcję ogórków :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze domowe :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ogóreczki:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ale jeść nie możemy :(
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.