Ogórki Małosolne - Przepis Podstawowy

by - 7/27/2016 07:30:00 AM

Przepis na te ogóreczki pochodzi od mojego męża. Wyszły bardzo dobre, więc dziele się nim z wami :)

















Składniki na jeden duży słój lub naczynie kamionkowe:


  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 4-5 ząbków czosnku ( jeśli chcemy mocniejszy aromat możemy ząbki przeciąć na pół)
  • 2 łyżki soli kamiennej (najlepiej nie jodowanej)
  • 2-3 centymetry korzenia chrzanu
  • koper: łodyga z "baldachimem" 2-4 sztuki w zależności od wielkości
  • 2 litry wody zagot i ostudzonej do temp. 40-50 stop


1. Ogórki myjemy lub namaczamy przez 2-3 g w wodzie, następnie przesuszamy lekko na sicie.
2. Chrzan przecinamy na kawałeczki oraz szykujemy sobie koper i ząbki czosnku.



3. Na samym dole słoika lub kamionkowego naczynia układamy koper, na niego ciasno układać ogórki, pomiędzy nimi, ciasno wkładać czosnek oraz kawałki chrzanu.




4. Sól rozpuszczamy w jeszcze ciepłej wodzie i zalewamy całość do przykrycia ogórków. Obciążamy np. ciężkim talerzykiem aby wszystkie ogórki były zanurzone. Na naczynie nakładamy przykrywkę, a na nią rozcięty woreczek foliowy, a na niego gumkę.



5. Odstawiamy na 3-4 dni i po tym czasie mamy już gotowe ogórki małosolne :)





























Podobne Posty

4 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych