środa, 13 kwietnia 2016

Ciasteczka Miodowo Imbirowe Z Kremem Cytrynowym

Słodkie miodowo-imbirowe ciasteczka przełamane kwaskowym kremem cytrynowym.
Pewnego dnia naszła mnie właśnie ochota na takie ciasteczka, a było to tak....


Cały dzień zabiegany, malowanie, różnych spraw załatwianie.
W głowie myśl się pojawiła, coś słodkiego bym zrobiła, 
a przy okazji i rodzinkę tym obdzieliła ;)
"Ciasteczka miodowe" w mej głowie zaświtało,
zaraz więc wzięłam się do roboty i
słowo w mig słodkością się stało.
Pysznie nadziane w kształcie kwiatuszka, 
cieszy słodkością mojego brzuszka.
Do torebki czy saszetki ze sobą w drogę zabrać je mogę.
W kryzysowej sytuacji kiedy brak mi motywacji,
oraz nawet tuż po kolacji ;)
Zjeść ciasteczko z przyjemnością jest jednak dla mnie wielką radością.
Upieczone ot tak...prosto z serca, 
zje je nawet wybredny ciastkożerca ;)
...a podzielić się z kimś takim ciasteczkiem,
 jest wielką frajdą nawet gdy nie jest się już dzieckiem... ;)

























Składniki na 2 niepełne blaszki ciasteczek:

  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego


Krem Cytrynowy:

  • 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru
  • 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej
  • 125 ml wody z sokiem cytrynowym
  • 1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty
  • 50 g masła w temp pokojowej + 1 łyżka cukru pudru ( ja nie dałam )
  • do dekoracji karmel od Delecty





1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy.

2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto.
3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez 10-12 min.


Krem Cytrynowy
4. Z ścieramy skórkę z połowy cytryny oraz wyciskamy z niej sok. Uzupełniamy woda do 125 ml.
Większą część wody gotujemy z cukrem cytrynowym w garnuszku, w reszcie mieszamy nasz proszek budyniowy. Gotujemy zwykły budyń tylko na wodzie. Teraz w tym momencie możemy utrzeć masło z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy po trochu wystudzony budyń cytrynowy.
Składamy ciastka po dwa nadziewając je naszym kremem cytrynowym. Smacznego !!

Ps. Radzę wam zrobić od razu z podwójnej porcji ;)










Przepis został wyróżniony w konkursie Piecz...ot tak... prosto z serca !

6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie,bym schrupała jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasteczka:) Porywam jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miód i imbir to akurat połączenie dla nas takie.... no mało atrakcyjne ale tak jak napisałaś w wierszu, takie ciastka zje nawet wybredny (lub wredny xD) ciastkożerca xD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.