czwartek, 28 stycznia 2016

Lekki Rosołek Z Lanymi Kluseczkami

Smaczniutki lekki rosołek dla dzieci i dorosłych ;)





Składniki na 3 os
1,5 - 2 litrów wody
2 spore skrzydełka
pół marchewki
1/2 sporej pietruszki
1/2 opieczonej cebulki ( np. na patelni lub gazie )
kawałek pora ( ja daje skórkę z pora wielkości 5-7 cm - potem łatwiej jest mi ja wyjąć )
1/2 łyżeczki warzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko )
sól, pieprz do smaku

Na kluseczki:
1 - 2 jajka ( jedno jeśli lubmy rzadsze zupki )
3 - 4 łyżek czubatych mąki tortowej
sól do smaku
ewen. trochę wody


1. Z mięska i jarzyn gotujemy taki lekki rosołek - zajęło to mi z 1 h. Nastawiłam wszystko, przyprawiłam i mogłam w tym czasie zająć się drugim daniem.
2. Kiedy zobaczymy ze skrzydełka są już miękkie, wyjmujemy je na talerz, natomiast my zajmujemy się zrobieniem lanych klusek.
3. Jajko / jajka, sól roztrzepujemy bądź miksujemy z mąka w garnuszku. Konsystencja ma być gęsta ale wciąż lejąca.

Zagotowujemy zupę i w momencie jej wrzenia, lejemy cienkim strużkiem w koło ciągle mieszając łyżką. Drugi sposób to zrzucanie małych porcji ciasta łyżką wprost do wrzącej zupy.


4. Od momentu wlania wszystkich kluseczek, gotujemy zupkę jeszcze 5 min. Następnie wykładamy na talerze i zajadamy ;)





6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taki rosołek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia taki nam robiła. Pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znów wspomnienia xD Tym razem niedzielny obiadek xD
    My zawsze dolewałyśmy ketchup bo rosołu nie za bardzo lubiłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
  4. My również lubimy, takie rosołki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My również lubimy, takie rosołki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczny rosołek:)Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.