Sernik Z Jogurtów Greckich Z Mandarynkami I Spodem Kawowym
Znany i bardzo lubiany sernik bez sera, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Za każdym razem może smakować inaczej, poprzez zmianę spodu, dodanie owoców lub kakao czy też kawy.
Składniki na tortownice 18 cm na 24 podwajamy składniki
spód:
masa jogurtowa:
Spód
1. Biszkopty namaczamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
spód:
- biszkopty
namoczenie biszkoptów:
- 150 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
masa jogurtowa:
- 1 jogurt grecki 400 g
- 2 jajka kl L
- 1/3 szkl cukru
- 1 budyń, użyłam morelowego (40 g)
- 60 ml oleju rzepakowego
dodatkowo:
- 1/2 puszki odsączonych mandarynek
1. Biszkopty namaczamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa
2. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem.
3. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy żółtka.
4. Do ubitych żółtek dodajemy olej, jogurt i budyń w proszku. Mieszamy wszystko na najwolniejszych obrotach.
5. Na sam koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.
6. Masę wykładamy na namoczone biszkopty, na wierzchu układamy odsączone mandarynki.
Gotowy sernik pieczemy w 180 stop przez około 50-60 minut grzanie góra dół bez termoobiegu.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem.
3. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy żółtka.
4. Do ubitych żółtek dodajemy olej, jogurt i budyń w proszku. Mieszamy wszystko na najwolniejszych obrotach.
5. Na sam koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.
6. Masę wykładamy na namoczone biszkopty, na wierzchu układamy odsączone mandarynki.
Gotowy sernik pieczemy w 180 stop przez około 50-60 minut grzanie góra dół bez termoobiegu.
Upieczony i ostudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego !
5 comments
O mniam! Ależ cudny sernik! Wszystko co lubię w nim jest! Udanego weekendu 🥰
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie i wzajemnie :*
UsuńBardzo apetycznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCiekawe połączenie smaków i wygląda baardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.