Serowa Krówka Na Biszkopcie Z Alkoholem

by - 3/30/2023 12:00:00 AM

Kocham te ciasto i stanowczo za rzadko je robię, ale święta to najlepszy i najpyszniejszy czas aby je zrobić i zaserwować gościom. 
 
 



Składniki na tortownicę o śred. 21

Biszkopt:
  • 3 jajka kl M
  • 1/3 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 2 i 1/2 łyżki miodu
  • budyń w proszku toffi 40 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 200 g twarogu np. Mój Ulubiony
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 40 g cukru pudru
Nasączenie:
  • 1/4 szkl wody
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dostosujcie do swojego smaku)
Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • puszka mandarynek odsączona z syropu
  • Puszka kajmaku o smaku adwokatowym
  • płatki migdałowe lub siekane orzechy 
 
Biszkopt
 
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
2. Następnie dodajemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami i mieszamy całość już nie miksera, a szpatułką albo łyżką !
3. Przekładamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia na samym dnie, boków blaszki niczym nie smarujemy.
Pieczemy w 180 stop przez około 25-30 minut
Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu, obkrawamy boki biszkoptu i wyjmujemy go z blaszki.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa kajmakowa może się nie trzymać!
 
 
Masa serowa
 
4. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie aby napęczniała.
Ser twarogowy miksujemy z cukrem pudrem.
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do uzyskania rzadkiej konsystencji, następnie zdejmujemy z ognia dodajemy do niej 3 łyżki masy twarogowej, mieszamy i wlewamy do masy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i ubita dodajemy do masy, mieszamy delikatnie szpatułką, a na sam koniec dodajemy odsączone mandarynki.

Złożenie

5. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty, dolny blat nasączamy, dajemy dżem z czarnej porzeczki, a następnie wykładamy masę serową, przykrywamy drugim blatem.
6. Na wierzch wykładamy kajmak i posypujemy orzechami.
chowamy do lodówki aby masa stężała. Smacznego !

 



Podobne Posty

13 comments

  1. wow! ale boskie ciasto, doskonałe na święta. Mam tylko jedno pytanie-miód powoduje,że biszkopt jest twardszy niż na samym cukrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :* Miód daje tą karmelowość ten smak który jest potrzebny w krówce, biszkopt jest mięciutki, nie twardnieje :)

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za informację, kiedyś z pewnością wypróbuję:)

      Usuń
  2. Świetnie się prezentuje. Co za słodycz... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudowne ciasto, uwielbiam takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli smakuje tak jak wygląda, pochłonę całą blaszkę. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, ale proszę zostawić coś dla innych ;)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych