Kocham te ciasto i stanowczo za rzadko je robię, ale święta to najlepszy i najpyszniejszy czas aby je zrobić i zaserwować gościom.
Składniki na tortownicę o śred. 21
Biszkopt:
- 3 jajka kl M
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki
- 2 i 1/2 łyżki miodu
- budyń w proszku toffi 40 g
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 200 g twarogu np. Mój Ulubiony
- 100 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 40 g cukru pudru
Nasączenie:
- 1/4 szkl wody
- 2 łyżki spirytusu
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dostosujcie do swojego smaku)
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- puszka mandarynek odsączona z syropu
- Puszka kajmaku o smaku adwokatowym
- płatki migdałowe lub siekane orzechy
Biszkopt
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i
ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych
obrotach aż całość się połączy.
2. Następnie dodajemy
mąkę wraz z pozostałymi składnikami i
mieszamy całość już nie miksera, a szpatułką albo łyżką !
3. Przekładamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia na samym dnie, boków blaszki niczym nie smarujemy.
Pieczemy w 180 stop przez około 25-30 minut
Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu, obkrawamy boki biszkoptu i wyjmujemy go z blaszki.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa kajmakowa może się nie trzymać!
Masa serowa
4. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie aby napęczniała.
Ser twarogowy miksujemy z cukrem pudrem.
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do uzyskania rzadkiej konsystencji, następnie zdejmujemy z ognia dodajemy do niej 3 łyżki masy twarogowej, mieszamy i wlewamy do masy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i ubita dodajemy do masy, mieszamy delikatnie szpatułką, a na sam koniec dodajemy odsączone mandarynki.
Złożenie
5. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty, dolny blat nasączamy, dajemy dżem z czarnej porzeczki, a następnie wykładamy masę serową, przykrywamy drugim blatem.
6. Na wierzch wykładamy kajmak i posypujemy orzechami.
chowamy do lodówki aby masa stężała. Smacznego !
13 comments
wow! ale boskie ciasto, doskonałe na święta. Mam tylko jedno pytanie-miód powoduje,że biszkopt jest twardszy niż na samym cukrze?
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :* Miód daje tą karmelowość ten smak który jest potrzebny w krówce, biszkopt jest mięciutki, nie twardnieje :)
Usuńbardzo dziękuję za informację, kiedyś z pewnością wypróbuję:)
UsuńŚwietnie się prezentuje. Co za słodycz... :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńale cudowne ciasto, uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuje :)
UsuńWspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńwspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńJeżeli smakuje tak jak wygląda, pochłonę całą blaszkę. :D
OdpowiedzUsuńDziękuje, ale proszę zostawić coś dla innych ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.