Szybkie Ciasto Dyniowo Marchewkowe

by - 11/25/2022 12:00:00 AM

Dawno nic nie piekłam słodkiego bo jakoś nie mieliśmy ochoto, a i czasu było mniej, ale dostałam od mamy słoiczek puree z dyni i od razu postanowiłam upiec z nim ciasto, szybkie, wilgotne (było naprawdę wilgotne, ale ciężko to jakoś mi uchwycić na zdjęciach) i aromatyczne od przypraw.
To jest taki ostatni słodki przepis na zakończenie jesieni, bo już w grudniu ruszam ze świątecznymi  przepisami ;)






Składniki na blaszkę 20 x 20 cm:

Składniki mokre:
  • 3/4 szkl puree z dyni (szkl o pojemności 200 ml)
  • 70 g marchewki jeszcze nie startej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka kl L
  • 60 ml oleju
Suche składniki:
  • 180 g mąki (dałam pół na pół tortowa z orkiszową )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (można pominąć)
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy lub kilka kropel esencji waniliowej lub 1-2 łyżeczki cukru pomarańczowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowe !

1. Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre (mokre mieszamy) następnie te mokre wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie.
2. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!)

Po wystudzeniu polewamy czekoladą lub lukrem. Smacznego !

Podobne Posty

10 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych