Dawno nic nie piekłam słodkiego bo jakoś nie mieliśmy ochoto, a i czasu było mniej, ale dostałam od mamy słoiczek puree z dyni i od razu postanowiłam upiec z nim ciasto, szybkie, wilgotne (było naprawdę wilgotne, ale ciężko to jakoś mi uchwycić na zdjęciach) i aromatyczne od przypraw.
To jest taki ostatni słodki przepis na zakończenie jesieni, bo już w grudniu ruszam ze świątecznymi przepisami ;)
Składniki na blaszkę 20 x 20 cm:
Składniki mokre:
- 3/4 szkl puree z dyni (szkl o pojemności 200 ml)
- 70 g marchewki jeszcze nie startej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % lub gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka kl L
- 60 ml oleju
Suche składniki:
- 180 g mąki (dałam pół na pół tortowa z orkiszową )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szkl cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (można pominąć)
- skórka starta z 1/2 pomarańczy lub kilka kropel esencji waniliowej lub 1-2 łyżeczki cukru pomarańczowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowe !
1. Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre (mokre mieszamy) następnie te mokre wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie.
2. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!)
Po wystudzeniu polewamy czekoladą lub lukrem. Smacznego !
11 comments
pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAleż się aromatycznie i ładnie pomarańczowo zrobiło:) czekam z niecierpliwością co świątecznego przygotowałaś bo jestem pewna, że będzie spektakularne:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie ^_^
UsuńWygląda nieziemsko. Mam na nie ochotę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
Usuńczęstuję się!
OdpowiedzUsuń..a proszę, proszę ;)
UsuńPyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.