Czekoladowiec Z Patelni

by - 8/05/2022 12:01:00 AM

Kiedy w upały ciasta Ci się chce, bierz patelnie i szybko usmaż sobie je ! 
Taki rym mi chodził po głowie gdy tylko pomyśle o cieście z patelni, bo to jest fenom, to jest po prostu super rozwiązanie nie tylko gdy upał, ale wtedy gdy nie mamy np. piekarniki lub gdy jest popsuty piekarnik. 
Ciasto nam smakowało jeszcze lepiej niż z piekarnika i ten olej kokosowy który był dodany do środka jak i posmarowana nim patelnia nadały takiego super smaku, że jak macie olej kokosowy to bez wahania jego użyjcie do tego przepisu :)






Składniki na patelnię o śred 20 cm
  • 2 jajka kl L
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 80 g cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 60 ml oleju (dałam kokosowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo: 
  • polewa czekoladowa na wierzch

1. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puch.
2. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodajemy śmietanę, olej i znów krótko miksujemy.
3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem (jeśli boimy się że ciasto może się przypalać w trakcie smażenia to wycinamy okrąg z papieru do pieczenia i wkładamy go do patelni i smarujemy olejem)
 na tak rozgrana patelnię wylewamy ciasto, przykrywamy pokrywką bez dziurek ! jeśli są dziurki to trzeba je zakryć/zakleić !




Ciasto smażymy na najmniejszym ogniu, w przypadku indukcji poruszałam się pomiędzy stopniem 3 a 4
Smażymy je przez około 35-40 minut. 


10 minut przed końcem przewracam ciasto na druga stronę.
Usmażone studzę na kratce i polewam czekoladą.

Podobne Posty

16 komentarze

  1. niesamowity przepis, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonka jesteś mega kreatywna! Naprawdę mega udany pomysł i ciasto jak pięknie wyrośnięte! Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie, tak sama się dziwie jak robię te ciasta z patelni jak ładnie wychodzą i jak dobrze smakują :)

      Usuń
  3. Der Kuchen sieht sehr lecker aus!
    Liebe Sonntagsgrüße zu dir
    Christine

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam takiego sposobu przygotowania ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci wypróbować ten przepis, na prawdę ciasto wychodzi pyszniutkie :-)

      Usuń
  5. Super ciasto i widzę, ze pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, super wyrosło i pozostało nadal wilgotne w środku :)

      Usuń
  6. Świetny pomysł :) to idealne ciasto, gdy nie mamy piekarnika lub nie chce nam się go odpalać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to pomysłowe! Ciasta na patelni jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajne ciasto, widziałam kiedyś przepis na ciasto z patelni ale sama nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i na prawdę warto wypróbować przepis na ciasto z patelni :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych