Czekoladowiec Z Patelni
Kiedy w upały ciasta Ci się chce, bierz patelnie i szybko usmaż sobie je !
Taki rym mi chodził po głowie gdy tylko pomyśle o cieście z patelni, bo to jest fenom, to jest po prostu super rozwiązanie nie tylko gdy upał, ale wtedy gdy nie mamy np. piekarniki lub gdy jest popsuty piekarnik.
Ciasto nam smakowało jeszcze lepiej niż z piekarnika i ten olej kokosowy który był dodany do środka jak i posmarowana nim patelnia nadały takiego super smaku, że jak macie olej kokosowy to bez wahania jego użyjcie do tego przepisu :)
Składniki na patelnię o śred 20 cm
- 2 jajka kl L
- 100 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 80 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany 18 %
- 60 ml oleju (dałam kokosowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
- polewa czekoladowa na wierzch
1. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puch.
2. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodajemy śmietanę, olej i znów krótko miksujemy.
3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem (jeśli boimy się że ciasto może się przypalać w trakcie smażenia to wycinamy okrąg z papieru do pieczenia i wkładamy go do patelni i smarujemy olejem)
na tak rozgrana patelnię wylewamy ciasto, przykrywamy pokrywką bez dziurek ! jeśli są dziurki to trzeba je zakryć/zakleić !
Ciasto smażymy na najmniejszym ogniu, w przypadku indukcji poruszałam się pomiędzy stopniem 3 a 4
Smażymy je przez około 35-40 minut.
10 minut przed końcem przewracam ciasto na druga stronę.
Usmażone studzę na kratce i polewam czekoladą.
18 comments
niesamowity przepis, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, jest pyszne :D
UsuńIwonka jesteś mega kreatywna! Naprawdę mega udany pomysł i ciasto jak pięknie wyrośnięte! Super!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie, tak sama się dziwie jak robię te ciasta z patelni jak ładnie wychodzą i jak dobrze smakują :)
UsuńDer Kuchen sieht sehr lecker aus!
OdpowiedzUsuńLiebe Sonntagsgrüße zu dir
Christine
Vielen Dank :)
UsuńNie znałam takiego sposobu przygotowania ciasta!
OdpowiedzUsuńPolecam Ci wypróbować ten przepis, na prawdę ciasto wychodzi pyszniutkie :-)
UsuńSuper ciasto i widzę, ze pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńTak, super wyrosło i pozostało nadal wilgotne w środku :)
UsuńŚwietny pomysł :) to idealne ciasto, gdy nie mamy piekarnika lub nie chce nam się go odpalać :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :D
UsuńAle to pomysłowe! Ciasta na patelni jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i na prawdę je polecam :D
Usuńbardzo fajne ciasto, widziałam kiedyś przepis na ciasto z patelni ale sama nie robiłam
OdpowiedzUsuńDziękuje i na prawdę warto wypróbować przepis na ciasto z patelni :)
UsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.