Cwibak Świąteczny Bez Mleka, Tłuszczu I Proszku Do Pieczenia

by - 11/30/2018 12:02:00 AM

Jest to oryginalny, przedwojenny przepis na to ciasto. Nie zawiera ono mleka, tłuszczu ani proszku do pieczenia, a wyrasta i naprawdę smakuje. Wielbiciele bakalii znajdą w nim, ich sporą ilość.
Takie ciasto można spokojnie wypróbować przed świętami i sprawdzić czy nam smakuje ponieważ ze znanymi nam keksami nie ma nic wspólnego i są to dwa odrębne i bardzo różne smaki.
Zapraszam do przepisu i jego wykonania krok po kroku:)






















Składniki na 1 keksówkę 25 x 11 cm :

  • 5 jajek
  • tyle mąki ile ważą 4 jajka
  • tyle cukru ile ważą 4 jajka
  • po 30 g skórki pomarańczowej, cytrynowej, rodzynek, żurawiny.
  • około 50 gram orzechów (laskowych, włoskich)
  • oraz 2 łyżki posiekanych migdałów
  • mąką do obtoczenia bakalii i obsypania foremki

Dodatkowo:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1/2 szkl cukru pudru


1. Zaczynamy od zważenia 4 jajek. U mnie ważyły 219 g więc mąki i cukru tyle będę dodawać do ciasta.



2. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wbijamy do dużego naczynia (będzie nam potem łatwiej dodawać składniki i mieszać)
3. Dodajemy do żółtek tyle cukru ile ważyły cztery jajka, około 20 gr cukru zostawiamy do usztywnienia piany.
4. Ubijamy najpierw pianę i utrwalamy tą resztką cukru, teraz tymi samymi ubijakami miksujemy żółtka z cukrem, pod koniec wbijając całe jajko i dalej miksując.






5. Następnie do ubitych żółtek z jajkiem dodajemy przesianą mąkę i bakalie obtoczone w mące. Mieszamy całość (będzie dość gęste)



6. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej np.mąką migdałową foremki keksowej.





Ciasto pieczemy 180 stop. przez około 40-50 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy !

Wystudzone ciasto polewamy przygotowanym lukrem. Smacznego !



Przepis pochodzi z książki "Kuchenny Kredens"

Podobne Posty

14 komentarze

  1. Wygląda idealnie! Też mam książkę "Kuchenny kredens" i bardzo ją lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto i zapewne smaczne, mimo że bez mleka i tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie ale my jakoś nie koniecznie lubimy bakalie w ciastach. Tylko i wyłącznie w makowcu ujdą :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie za bardzo lubię ale tutaj zjadłam ze smakiem ;)

      Usuń
  4. Taki świąteczny keks :D ale podobnie jak Pandki nie przepadam za bakaliami w cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda obłędnie i jak bez proszku do pieczenia to pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, na 100 % nie ma w sobie ani grama proszku do pieczenia :)

      Usuń
  6. W końcu przepis dla mnie! Spróbuję jeszcze przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, lepiej wypróbować czy takie ciasto będzie nam smakować ;) :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych