Ciasteczka Miodowo Imbirowe Z Kremem Cytrynowym

14:03:00

Słodkie miodowo-imbirowe ciasteczka przełamane kwaskowym kremem cytrynowym.
Pewnego dnia naszła mnie właśnie ochota na takie ciasteczka, a było to tak....


Cały dzień zabiegany, malowanie, różnych spraw załatwianie.
W głowie myśl się pojawiła, coś słodkiego bym zrobiła, 
a przy okazji i rodzinkę tym obdzieliła ;)
"Ciasteczka miodowe" w mej głowie zaświtało,
zaraz więc wzięłam się do roboty i
słowo w mig słodkością się stało.
Pysznie nadziane w kształcie kwiatuszka, 
cieszy słodkością mojego brzuszka.
Do torebki czy saszetki ze sobą w drogę zabrać je mogę.
W kryzysowej sytuacji kiedy brak mi motywacji,
oraz nawet tuż po kolacji ;)
Zjeść ciasteczko z przyjemnością jest jednak dla mnie wielką radością.
Upieczone ot tak...prosto z serca, 
zje je nawet wybredny ciastkożerca ;)
...a podzielić się z kimś takim ciasteczkiem,
 jest wielką frajdą nawet gdy nie jest się już dzieckiem... ;)

























Składniki na 2 niepełne blaszki ciasteczek:

  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego


Krem Cytrynowy:

  • 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru
  • 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej
  • 125 ml wody z sokiem cytrynowym
  • 1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty
  • 50 g masła w temp pokojowej + 1 łyżka cukru pudru ( ja nie dałam )
  • do dekoracji karmel od Delecty





1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy.

2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto.
3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez 10-12 min.


Krem Cytrynowy
4. Z ścieramy skórkę z połowy cytryny oraz wyciskamy z niej sok. Uzupełniamy woda do 125 ml.
Większą część wody gotujemy z cukrem cytrynowym w garnuszku, w reszcie mieszamy nasz proszek budyniowy. Gotujemy zwykły budyń tylko na wodzie. Teraz w tym momencie możemy utrzeć masło z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy po trochu wystudzony budyń cytrynowy.
Składamy ciastka po dwa nadziewając je naszym kremem cytrynowym. Smacznego !!

Ps. Radzę wam zrobić od razu z podwójnej porcji ;)










Przepis został wyróżniony w konkursie Piecz...ot tak... prosto z serca !

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie,bym schrupała jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasteczka:) Porywam jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miód i imbir to akurat połączenie dla nas takie.... no mało atrakcyjne ale tak jak napisałaś w wierszu, takie ciastka zje nawet wybredny (lub wredny xD) ciastkożerca xD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.