Piernikowe Herbatniki Z Mąką Gryczaną
Pyszne, chrupiące i z nuta piernikową. Chrupie je o każdej porze, nawet nocą ;) tak mi smakują, a no nie tylko mi oczywiście dlatego polecam wam ten przepis ;)
Składniki z moimi zmianami na 2 blaszki ciastek:
Składniki z moimi zmianami na 2 blaszki ciastek:
- 140 g masła
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel esencji waniliowej
1. Masło posiekać, dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, można mikserem lub robotem z końcówkami do ciasta. Następnie schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce.
2. Schłodzone ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części i wałkujemy na placki o grubości 5 mm. Następnie wycinamy kółka z dziurką.
Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190-200 stopniach przez około 15-20 minut. Następnie studzimy je na kratce.
Wystudzone przekładamy do pojemnika lub puszki na ciastka. Smacznego !!!
Źródło książka "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia"
21 comments
Jakie piękne i równiutkie :) Ja też uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWyglądają tak pysznie, że aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWyczuwam zapach świąt :) Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i tak wraz z ich upieczeniem poczułam coraz bardziej zbliżające się święta :)
UsuńPrzepięknie ci wyszły
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńBardzo smakowicie wyglądają i jak ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają i jak ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńFajne ciasteczka :) Idealne na święta. Nie posiadam jednak mąki gryczanej. Można ją zastąpić inną?
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Możesz zastąpić mąką pełnoziarnistą lub dać pół na pół pszenna, pełnoziarnista :)
UsuńPyszne ciasteczka :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, dziękuje :D
UsuńHerbatniki właśnie wyszły z pieca. Miałam tylko 50 g mąki gryczanej, więc uzupełniłam resztę pszenną. Ciasteczka są obłędne! Dopisuję do listy świątecznych wypieków:)
OdpowiedzUsuńCiesze się i pozdrawiam :D
UsuńJakie piękne ^^ Gryczane o korzennym smaku to jedne z naszych ulubionych ciach :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńCzy zamiast maki gryczanej mozna dac orkiszowa ?
OdpowiedzUsuńMyślę że można spróbować :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.