środa, 15 listopada 2017

Piernikowe Herbatniki Z Mąką Gryczaną

Pyszne, chrupiące i z nuta piernikową. Chrupie je o każdej porze, nawet nocą ;) tak mi smakują, a no nie tylko mi oczywiście dlatego polecam wam ten przepis ;)












Składniki z moimi zmianami na 2 blaszki ciastek:

  • 140 g masła
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
1. Masło posiekać, dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, można mikserem lub robotem z końcówkami do ciasta. Następnie schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce.
2. Schłodzone ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części i wałkujemy na placki o grubości 5 mm. Następnie wycinamy kółka z dziurką.


Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy w 190-200 stopniach przez około 15-20 minut. Następnie studzimy je na kratce.
Wystudzone przekładamy do pojemnika lub puszki na ciastka. Smacznego !!!


Źródło książka "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia"

14 komentarzy:

  1. Jakie piękne i równiutkie :) Ja też uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak pysznie, że aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyczuwam zapach świąt :) Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i tak wraz z ich upieczeniem poczułam coraz bardziej zbliżające się święta :)

      Usuń
  4. Bardzo smakowicie wyglądają i jak ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wyglądają i jak ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciasteczka :) Idealne na święta. Nie posiadam jednak mąki gryczanej. Można ją zastąpić inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Możesz zastąpić mąką pełnoziarnistą lub dać pół na pół pszenna, pełnoziarnista :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.