Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej
Takie pierożki przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha :)
Składniki na około 40 sztuk
Ciasto:
Składniki na około 40 sztuk
Ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka
- około 150-200 g kapusty kiszonej
- wszystkie warzywa z rosołu
- 1/2 cebuli uduszonej na oleju
- 1/2 główki cebuli do kapusty
- około 3/4 szkl wody do kapusty
- olej do smażenia
2. Rozgrzewamy olej, 1/2 główki cebuli kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli ktoś chce może od razu cała główkę udusić z kapustą), następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i pieprzymy całość. Podsmażamy przez 10 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i przykrywamy przykrywką.
Kapustę dusimy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając ją i podlewając wodą.
3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.
4. Kiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy mięso od kości i dusimy resztę cebuli na oleju.
5. Mięso wraz z cebulą, warzywami mielimy przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy kapustę i mieszamy całość. Przyprawiamy do smaku.
6. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je jeszcze delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.
7. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut.
6 comments
Uwielbiam pierogi i smakują mi z każdym farszem. Bardzo chętnie posmakowałabym Twojej propozycji :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam pierożki i częstuje cię :D
UsuńPyszne są takie pierogi. A talerzyk jest cudny.:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Talerzyków nigdy nie za wiele ;)
UsuńZjadłyśmy niedawno ostatnie zamrożone pierogi :P Koniecznie musimy zrobić kolejną partię :P
OdpowiedzUsuńJa znów zamroziłam i kiedy przychodzę późno do domu wyjmuje, podgrzewam i obiad gotowy :D Warto mieć zapasik w zamrażarce :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.