Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem
Pyszne drożdżówki z serem i rodzynkami które szybciutko się robi gdyż nie potrzebują czasu na wyrastanie.
Składniki na 10-12 drożdżówek:
Nadzienie Serowe:
1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, skórka z pomarańczy i żółtkiem. Na koniec dodajemy małą garstkę rodzynek.
4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładam nadzienie serowe i zalepiam przeciwległe rogi. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę ciastek smaruje roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
5. Piekę w 180-190 stopniach przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
Składniki na 10-12 drożdżówek:
- 250-300 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 35 g drożdży
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka ( odłóżmy odrobinę do posmarowania ciastek po wierzchu )
- cukier puder polecam Diamant
Nadzienie Serowe:
- 200 g sera twarogowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- skórka z pomarańczy
- rodzynki
1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, skórka z pomarańczy i żółtkiem. Na koniec dodajemy małą garstkę rodzynek.
4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładam nadzienie serowe i zalepiam przeciwległe rogi. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę ciastek smaruje roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
5. Piekę w 180-190 stopniach przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
17 comments
Idealne - piękne, zdrowe i z pewnością smaczne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :) Dziękuje :)
Usuńpyszne pyszności:D
OdpowiedzUsuńDokładnie :D
UsuńMniam..z wielka chęcia zjadłabym do herbaty
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają MEGA! :D <3 http://czynnikipierwsze.com/
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńBardzo smacznie wyglądają.:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńFormą przypominają mi tradycyjne śląskie kołaczyki, które kiedyś często piekła moja mama :)
OdpowiedzUsuńczy mozna uzyc drozdzy suchych?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
Usuńto jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńPiękne i na pewno przepyszne kopertki :)
OdpowiedzUsuńBardzo :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.