sobota, 7 stycznia 2017

Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem

Pyszne drożdżówki z serem i rodzynkami które szybciutko się robi gdyż nie potrzebują czasu na wyrastanie.
















Składniki na 10-12 drożdżówek:

  • 250-300 g mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 35 g drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka ( odłóżmy odrobinę do posmarowania ciastek po wierzchu )
  • cukier puder polecam Diamant


Nadzienie Serowe:

  • 200 g sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • skórka z pomarańczy
  • rodzynki




1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.



3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, skórka z pomarańczy i żółtkiem. Na koniec dodajemy małą garstkę rodzynek.
4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładam nadzienie serowe i zalepiam przeciwległe rogi. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Górę ciastek smaruje roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.

5. Piekę w 180-190 stopniach przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.





19 komentarzy:

  1. Idealne - piękne, zdrowe i z pewnością smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam..z wielka chęcia zjadłabym do herbaty

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają MEGA! :D <3 http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wyglądają.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Formą przypominają mi tradycyjne śląskie kołaczyki, które kiedyś często piekła moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy mozna uzyc drozdzy suchych?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.