wtorek, 9 lutego 2016

Chałeczki

Z tego przepisu możemy wykonać także jedną dużą chałkę lub dwie średnie. Ja tym razem zrobiłam cztery małe chałeczki. Do zdjęcia za pozowały tylko dwie z nich gdyż reszta została pochłonięta na śniadanko ;)









Sładniki:
550 gr maki tortowej
30-40 gr drożdży
1 szkl mleka +  5 łyżek
6-7 łyżek cukru
1 jajko
1/4 kostki masła czyli 50 gr
posypka, mak, kruszonka, sezam

1. Z drożdży 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do ruszenia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy pozostały cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośl, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło oraz gdyby konsystencja była za sucha to jeszcze parę łyżek letniego mleka. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min do podwojenia objętości.
3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 4 części,  każdą cześć dzielimy na 3 i zaplatamy chałeczki.
4. Kiedy mamy już wszystkie chałeczki gotowe. Przekładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia. Kiedy podrosną smarujemy je rozbełtanym jajkiem, lub mlekiem lub mlekiem z cukrem i obsypujemy ulubionymi dodatkami - mak, sezam, kruszonka. Pieczemy w 190 - 200 stopniach przez 30-40 min.







21 komentarzy:

  1. Domowe piezywko najlepsze! Nic dziwnego, że tak szybko znika;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ;-) Czasami nie ma jak zrobić tego zdjęcia ;)

      Usuń
  2. Chałki z mlekiem, to moje jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam z dżemikiem lub po prostu z samym masełkiem ;)

      Usuń
  3. Szklanka mleka, chałka, idealne śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, musimy kiedyś zrobić chałkę bo u nas tylko tradycyjny drożdżowy wszyscy robią :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chałeczka to coś pysznego, musicie zrobić :)

      Usuń
  5. Pięknie wyrosła, uwielbiam z masłem i miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mąż będzie zachwycony, jak mu powiem że nie musi juz kupować w sklepie, bo mu sama upiekę, po przepis wydaje się być łatwy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam bardzo je lubię, zwłaszcza takie jeszcze świeże z masełkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, samo masełko wystarczy i jest pysznie :)

      Usuń
  8. Mniam bardzo je lubię, zwłaszcza takie jeszcze świeże z masełkiem :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.