piątek, 5 lutego 2016

Biszkopt Rzucany

Przepis na biszkopt równy, dość wysoki i puszysty który będziecie mogli wykorzystać do stworzenia przeróżnych ciast oraz tortów.












Składniki na tort. 24 cm
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej


1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 200 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę !  Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajamy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.


22 komentarze:

  1. Twój biszkopt wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten biszkopt zawsze udaje się dokładnie tak piekę i rzucam o podłogę polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, patent z rzucaniem naprawdę się sprawdza :)

      Usuń
  3. nigdy tak nie robiłam ale spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również zawsze rzucam biszkoptem i wychodzi idealnie... Polecam :-)

      Usuń
  4. Po prostu biszkopt idealny! Mi choć zawsze wychodzi dobry to strasznie krzywy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Kiedyś na pewno wyjdzie idealny :)

      Usuń
  5. Super biszkopt,a jaki równiutki:)
    Nigdy nie rzucałam biszkoptem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Trzeba spróbować, naprawdę fajne biszkopty wychodzą :)

      Usuń
  6. Kontakt z podłogą ma ciasto czy tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortownica :) Możemy dla bezpieczeństwa przed upuszczeniem rozłożyć ścierkę czy ręcznik :)

      Usuń
  7. Potrzebuje bazy na tort lalka, chciałam upiec biszkopt w formie na babkę tylko zastanawiam się czy uda mi się bez szwanku wyciągnąć ciasto jak nie posmaruje formy? Czy ma Pani jakieś rozwiązanie? Będę bardzo wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm...myślę, że bez smarowania blaszki będzie ciężko wyjąć biszkopt tak żeby się nie popsuł, ale można spróbować jeśli się pani nie boi. Jak do tej pory piekłam tylko w tortownicy więc nie wiem jak się zachował by ten biszkopt w innych foremkach, można tylko przypuszczać.

      Usuń
  8. Też tak robimy ze swoimi biszkoptami bez glutenu i zawsze są piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ile to jest 3/4 szkl maki bo trochę za uzo jak na 5 jajek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam że Ilość mąki jest odpowiednia. Jest to około 100 gr mąki.

      Usuń
  10. Proszku do pieczenia Pani nie dodaje?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.