Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym
Przepyszny sernik który wciąga jak nic innego na świecie ;)
Akcent truskawkowy w postaci dżemu Łowicz zmiękczacza ciasto i nadaje mu delikatnego truskawkowego smaku co przywołuje mi od razu lato na myśl i pyszne czerwone truskaweczki ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Blaty miodowe:
Akcent truskawkowy w postaci dżemu Łowicz zmiękczacza ciasto i nadaje mu delikatnego truskawkowego smaku co przywołuje mi od razu lato na myśl i pyszne czerwone truskaweczki ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Blaty miodowe:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżeczka sody
- 200 g masła
- 1/2 szkl miodu
- 2 jajka
Sernik gotowany:
- około 700 g sera (używam "Mój Ulubiony")
- 150 g masła
- 1 jajko kl L
- 1/2 szkl cukru
- 3/4 opakowania budyniu bez cukru
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 25 g masła/margaryny
Dodatki:
- dżem truskawkowy lub konfitura truskawkowa np. Łowicz
- garść siekanych orzechów
Ciasto
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Każda wałkujemy na szerokość blaszki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy.
Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.
Masa serowa
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - mi tak się stało, na szczęście okazało się że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów.
Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy.
Polewa czekoladowa
5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy orzechami.
Gotowe ciacho odstawiamy na co najmniej 24 h do zmięknięcia blatów. Smacznego !!!
4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów.
Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy.
Polewa czekoladowa
5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy orzechami.
Gotowe ciacho odstawiamy na co najmniej 24 h do zmięknięcia blatów. Smacznego !!!
Przepis bierze udział w konkursie na stronie Durszlak.pl
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
29 comments
Uwielbiam taki sernik :) Cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) ...jest tak pyszny, że jak go tu nie lubić ;)
UsuńRobię bardzo podobny wraz z moją Teściową, bo to jej popisowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wchodzi wam równie pyszny :)
UsuńBardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to :D
UsuńMniaam wyglada przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńDziękuje, było mega dobre :D
UsuńWspaniale wygląda kochana, z chęcią porywam duży kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuj Ci ślicznie :*
UsuńProszę o gramaturę opakowania budynku
OdpowiedzUsuńBudyniu miało być ��
UsuńBudyń miał 47 g :)
Usuńbardzo lubię miodownik, ale do tej pory dodawała dżem z porzeczki lub powidła, ale z truskawką też musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńOj miodownik to chyba z każdym dżemem będzie pyszny, takie to dobre ciacho jest ;) :D
UsuńWygląda bardzo bogato i dostojnie. Nigdy takiego nie robiłam i w końcu będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam, bo jest łatwe i bardzo smaczne :)
Usuńidealna propozycja na świąteczne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :D
UsuńO jacie, jak my uwielbiamy takie warstwowe ciasta <3 a już szczególnie seriki
OdpowiedzUsuńWarstwowce są super :D
UsuńStaram się opierać słodkościom, ale nie zawsze się udaje :(
OdpowiedzUsuńJa się usprawiedliwiam, że kupnych nie jem, ale domowy za to robię ;)
UsuńPrzepyszne Twoje ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńBardzo lubię ciasta miodowe. Poproszę o kawałek ❤
OdpowiedzUsuńDla niezapowiedzianego gościa zawsze mam zamrożony kawałeczek ciasta ;) Więc zapraszam :)
UsuńCzy na masę serową ser ma być taki tradycyjny czy może być z wiaderka?
OdpowiedzUsuńMoże być z wiaderka i może być tradycyjny tylko trzeba go zmielić co najmniej dwukrotnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.