wtorek, 5 kwietnia 2016

Kotlety Siekane Po Meksykańsku

Remont oraz przeprowadzka sprawiły, że odrobinę mniej czasu mam na gotowanie i blogowanie, ale postaram się w tym tygodniu nadrobić zaległości ;)
Zapraszam na pyszne delikatne kotleciki siekane w łagodnej meksykańskiej wersji. Powinny zasmakować każdemu wielbicielowi kotletów. Napisałam łagodna wersja gdyż nie przepadam za pikantnymi daniami i staram się nie używać zbyt dużych ilości ostrych przypraw.













Składniki 8 kotlecików

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka lub 1 duże
  • 2-3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany np. 18%
  • 80 gr startego sera żółtego ( 3-4 plastry pokrojone w drobna kosteczkę )
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 puszki mieszanki meksykańskiej
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku





1. Fileta myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski solimy i pieprzymy, dodajemy jajka/jajko, oraz paprykę słodką.

2. W wielu przepisach jest majonez a ja postanowiłam zamienić go na trochę lżejszą wersje na śmietanę 18%. Dodajemy 2 łyżki śmietany, oraz odsączona z zalewy naszą mieszankę meksykańska. Mieszamy i  w zależności jak gęstą będzie zawartość naszej miski to dajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy jeszcze raz wszystko i odstawiamy na chwilę.


3. Smażymy na rumiano na oleju, pamiętając aby odsączyć nasze kotlety na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego !!!




15 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.