Jogurtowy Sernik Bez Z Sera Z Bananmi I Jabłkami
Najprostszy przepis na niby sernik bo wystarczy składniki wrzucić do miski "zamieszać" i do piekarnika ;) Oczywiście za każdym razem Wasz niby serniczek może mieć inną nutę smakową a to za sprawą np. innych owoców, innego smaku budyniu czy np. za sprawą spodu z ciastek i masła.
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm:
- 700 g jogurtu naturalnego
- 80 g masła roztopionego i przestudzonego
- 5 jajek kl M
- 1 duży budyń waniliowy (np. Delecta 64 g)
- 1/3 szkl cukru
- pól banana i pół jabłka
Składniki wyjmujemy trochę wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej.
1. Wszystkie składniki umieszamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników.
2. Masę przelewamy do szczelnej foremki/tortownicy bądź blaszki (masa jest bardzo rzadka)
Na wierzchu układamy kawałki owoców.
Sernik pieczemy w 160-170 stopniach przez około 90 minut
Po upieczeniu jeszcze przez 10 - 15 minut nie otwierajmy drzwiczek piekarnika.
Po wystudzeniu sernik możemy polać np. czekoladą bądź oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !
ps. Sernik przechowujemy w lodówce.






15 comments
Mega proste!
OdpowiedzUsuńTo prawda ^_^
UsuńGenialny pomysł na mniej kaloryczny sernik :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, a jest równie smaczny :)
UsuńŚwietny pomysł. Prosty a jakże piękny i smakowity. Fajnie podkręciłaś smak dodatkiem owoców.Ja ostatnio stałam się fanką serników z serka homogenizowanego.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego 🌸
Dziękuje, tak owoce odświeżyły to ciasto i polewa czekoladowa tez dużo dała ^_^
UsuńFajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWygląda bardzo apetycznie, a ja dawno nie jadłam sernika :) Zrobię na święta, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, ten jest z rodzaju ciast tych lekkich, a że w święta tez są inne smakołyki więc będzie i na nie miejsce bo nie "zapcha" nas jak tradycyjny sernik ^_^
UsuńI to jest bardzo fajne :) Lubię lekkie ciasta, chociaż nie tylko :D
UsuńJaka pychotka ;D!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Dziękuje !
UsuńDankeschön für dieses leckere Rezepte. Ich liebe Käsekuchen und werde dein Rezept bestimmt ausprobieren!
OdpowiedzUsuńLiebe Grüße
Christine
Danke ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.