Szynka Pieczona W Piwie

by - 6/12/2025 12:30:00 AM

Bardzo smaczna domowa wędlina z lekkim posmakiem piwa. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, może zasmakujecie w takiej wędlinie i będzie pojawiać się ona częściej na waszych stołach :)
Ps. do zdjęć ostała się tylko część szynki ponieważ zapomniałam zrobić zdjęcia wcześniej ;)
 
 




Składniki:
  • 600 g szynki
  • 5 łyżek oleju rzepakowego 
  • 3 liście laurowe 
  • 8 kulek jałowca
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula przekrojona na pół
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 400 ml piwa
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżeczki musztardy (dodajemy do piwa) 
 
1. Mięso myjemy, a następnie dobrze osuszamy.
2. Następnie do oleju dajemy sól, gorczycę, pieprz mielony, przeciśnięte ząbki czosnku i tak wymieszaną marynatą smarujemy szynkę i wstawiamy przykryta do lodówki na całą noc.
2. Następnego dnia, wyjmujemy szynkę dużo wcześniej przed smażeniem.
 Rozgrzewamy patelnię i na oleju obsmażamy z każdej strony naszą szynkę oraz cebulę przekrojoną na pół, przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy piwem, dodajemy liście laurowe, musztardę, lekko rozgniecione jagody jałowca oraz lekko przysmażoną cebulkę i pieczemy w 180 stop. od 1,5 godziny do 2

Podobne Posty

21 comments

  1. Nigdy nie robiłam pieczeni ;) Muszę spróbować. Przepis nie wydaje się skomplikowany.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Zawsze opis czy długi spis składników trochę odstrasza, ale po zagłębieniu się w przepis okazuje się że wszystko jest prostsze niż się wydaje ^_^

      Usuń
  2. Ależ szyneczka! Nigdy sama nie robiłam szynki, moja mama czasem. Często za to robią moje szwagry :) Muszę koniecznie spróbować, przepis mega inspirujący!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie, szkoda mi tylko że do zdjęć został taki mały kawałek ;)

      Usuń
    2. Pewno taka pyszna, że szybko zniknęła :D Najważniejsze, że kawałek został a ty mogłaś nam pokazać jak wygląda. Soczysta, takie lubimy najbardziej :)

      Usuń
  3. Prezentuje się smakowicie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna szynka i na pewno lepsza niż sklepowe produkty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, tak o niebo była lepsza od sklepowej :-)

      Usuń
  5. Lubię domowe wędliny, także ten przepis chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi pysznie i aromatycznie! Na pewno spróbuję tego przepisu – idealny pomysł na rodzinny obiad. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie robiłam domowej wędliny. Przy najbliżej okazji chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowity przepis! Chyba w piwie jeszcze nie piekłam mięsa. Jak się zrobi chłodniej to z chęcią przygotuje.
    Wszystkiego dobrego Iwonko 🩷

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem pewna, że ten przepis zrobiłby furorę w moim domu ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych