Szynka Pieczona W Piwie
Bardzo smaczna domowa wędlina z lekkim posmakiem piwa. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, może zasmakujecie w takiej wędlinie i będzie pojawiać się ona częściej na waszych stołach :)
Ps. do zdjęć ostała się tylko część szynki ponieważ zapomniałam zrobić zdjęcia wcześniej ;)
Składniki:
- 600 g szynki
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 liście laurowe
- 8 kulek jałowca
- 5 ząbków czosnku
- 1 mała cebula przekrojona na pół
- 1 łyżeczka gorczycy
- 400 ml piwa
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki musztardy (dodajemy do piwa)
1. Mięso myjemy, a następnie dobrze osuszamy.
2. Następnie do oleju dajemy sól, gorczycę, pieprz mielony, przeciśnięte ząbki czosnku i tak wymieszaną marynatą smarujemy szynkę i wstawiamy przykryta do lodówki na całą noc.
2. Następnego dnia, wyjmujemy szynkę dużo wcześniej przed smażeniem.
Rozgrzewamy patelnię i na oleju obsmażamy z każdej strony naszą szynkę oraz cebulę przekrojoną na pół, przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy piwem, dodajemy liście laurowe, musztardę, lekko rozgniecione jagody jałowca oraz lekko przysmażoną cebulkę i pieczemy w 180 stop. od 1,5 godziny do 2
21 comments
Nigdy nie robiłam pieczeni ;) Muszę spróbować. Przepis nie wydaje się skomplikowany.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Dziękuje :) Zawsze opis czy długi spis składników trochę odstrasza, ale po zagłębieniu się w przepis okazuje się że wszystko jest prostsze niż się wydaje ^_^
UsuńWygląda bardzo apetycznie ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAleż szyneczka! Nigdy sama nie robiłam szynki, moja mama czasem. Często za to robią moje szwagry :) Muszę koniecznie spróbować, przepis mega inspirujący!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie, szkoda mi tylko że do zdjęć został taki mały kawałek ;)
UsuńPewno taka pyszna, że szybko zniknęła :D Najważniejsze, że kawałek został a ty mogłaś nam pokazać jak wygląda. Soczysta, takie lubimy najbardziej :)
UsuńPrezentuje się smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuje i również Cię pozdrawiam :D
UsuńBardzo apetyczna szynka i na pewno lepsza niż sklepowe produkty :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak o niebo była lepsza od sklepowej :-)
UsuńAle smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńAleż pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńOh this recipe looks amazing
OdpowiedzUsuńLubię domowe wędliny, także ten przepis chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie i aromatycznie! Na pewno spróbuję tego przepisu – idealny pomysł na rodzinny obiad. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam domowej wędliny. Przy najbliżej okazji chętnie wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity przepis! Chyba w piwie jeszcze nie piekłam mięsa. Jak się zrobi chłodniej to z chęcią przygotuje.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego Iwonko 🩷
Jestem pewna, że ten przepis zrobiłby furorę w moim domu ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.