Kruche Ciasto Z Dżemem, Serem I Pianką
Ciasto na weekend, chociaż składa się z trzech warstw to są one bardzo proste i szybkie do wykonania, także zachęcam Was do pieczenia ;)
Składniki na blaszkę wielkości 17 x 17 cm
Ciasto kruche:
- 1 szkl mąki pszennej tortowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 70 g masła
- 1/4 szkl cukru (szkl o pojemności 200 ml)
- ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody lub odrobina kwaśnej śmietany gdyby ciasto nie chciało się zagnieść, czasami tak się zdarza gdyż mąki mają różną wilgotność.
Masa serowa:
- 200 g twarogu np. mój ulubiony
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 80 ml słodkiej śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 białka
- 1/3 szkl cukru
- 2 łyżki kisielu (ja dałam żurawinowy)
Dodatkowo:
- kwaśny dżem
Ciasto kruche
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut.
Po
tym czasie wyjmujemy z lodówki, blaszkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem blaszkę.
Masa serowa
2. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy ze sobą.
Pianka z kisielem
4. Białka ubijamy ze szczypta soli, w trakcie ubijania dosypujemy cukier, a na sam koniec dodajemy kisiel.
Złożenie ciasta
Na spód ciasta wykładamy kwaśny dżem, następnie dajemy masę serową, a na sam koniec piankę z kisielem.
Ciasto pieczemy w 180 stop przez 40-45 minut. Jeśli wierzch za mocno się rumieni możemy go przykryć papierem do pieczenia. Upieczone i wystudzone ciasto możemy polać czekoladą. Smacznego !
22 comments
Ale cudny warstwowiec! Proste składniki połączone w przepyszne ciasto. Dawno nic tak ładnego nie zrobiłam,u mnie ostatnio ciastka albo babeczki bo innych jeść nie chcą 😏😉
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :-)
UsuńŚwietnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńczęstuję się! i to wielkim kawałkiem!
OdpowiedzUsuńSuper, dziękuje i częstuj się :D
UsuńWspaniałe :) takie warstwowe ciasta zawsze pobudzają moje kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuje :)
UsuńTwoje ciasto wygląda pysznie 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :)
UsuńMniam do filiżanki kawy.
OdpowiedzUsuńTak, dziękuje :)
UsuńAle pysznie to ciasto wygląda! :)
OdpowiedzUsuńW sam raz do weekendowej kawki bądź herbatki ;)
Pozdrawiam cieplutko.
Dziękuje ślicznie i pozdrawiam :-)
UsuńPysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuje CI ślicznie :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńPiękny wypiek :) Wygląda cudownie, na pewno porusza wszystkie kubki smakowe. Obłędny wygląd, obłędny smak :) Naprawdę świetny przepis, bardzo chętnie spróbuję go wykonać :) Mniam!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuje Ci ślicznie :D
Usuńlubię takie przekładane ciasta
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńW masie serowej nie ma podanego masła, a w przygotowaniu trzeba je rozpuścić z cukrem. Ile tego masła potrzeba?
OdpowiedzUsuńPrzepis poprawiony, pomyliłam się i napisałam przepis na masę na sernik gotowany. Serdecznie przepraszam, mam nadzieję że wypiek się uda mimo mojej pomyłki.
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.