Rolada z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami
Miałam już dawno upiec tę roladę, a teraz nadarzyła się właśnie ku temu okazja w której biorę udział po raz pierwszy jest to akcja "Ciasto na niedzielę" :) Zapraszam więc na delikatną biszkoptowa roladę z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami.
Składniki na dużą blachę od piekarnika
Na ozdobienie ciasta:
1. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
2. Na dużej blaszce od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy nasze jabłka. Obsypujemy cynamonem i zajmujemy się przygotowaniem ciasta.
3. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę utrwalając ją cukrem waniliowym i cukrem. Dodajemy powoli po jednym żółtku i wszystko jeszcze krótka chwile miksujemy.
4. Odkładamy mikser i teraz już samą szpatułką mieszamy masę z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
5. Gotową masa biszkoptową zalewamy nasze jabłka na blaszce. Wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 20 min w 180 stopniach.
6. Po wyjęciu z piekarnika upieczone ciasto, przekładam na deskę i ściereczkę (tym razem na papier do pieczenia) oproszoną cukrem pudrem tak aby jabłka znalazły się na górze, ściągam papier i przy pomocy ściereczki (pap. do pieczenia ) zawijam ciasto w roladę.
7. Po wystudzeniu ubijam śmietankę z dodatkiem śmietan-fixe, cukru pudru oraz kakao na sztywno. Przy pomocy szprycy robię ozdobne rozetki. Do czasu podania schładzam w lodówce.
Rolady razem ze mną piekły:
Anna
Asia
Joanna
Danuta
Danuta
Szóste niebo
Bożena
Dorota
Lidia
Składniki na dużą blachę od piekarnika
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cynamon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 lub 4 spore jabłka
Na ozdobienie ciasta:
- śmietanka 30 % 200 ml + 1 opak śmietan-fixu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka kakao
1. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
2. Na dużej blaszce od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy nasze jabłka. Obsypujemy cynamonem i zajmujemy się przygotowaniem ciasta.
3. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę utrwalając ją cukrem waniliowym i cukrem. Dodajemy powoli po jednym żółtku i wszystko jeszcze krótka chwile miksujemy.
4. Odkładamy mikser i teraz już samą szpatułką mieszamy masę z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
5. Gotową masa biszkoptową zalewamy nasze jabłka na blaszce. Wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 20 min w 180 stopniach.
6. Po wyjęciu z piekarnika upieczone ciasto, przekładam na deskę i ściereczkę (tym razem na papier do pieczenia) oproszoną cukrem pudrem tak aby jabłka znalazły się na górze, ściągam papier i przy pomocy ściereczki (pap. do pieczenia ) zawijam ciasto w roladę.
7. Po wystudzeniu ubijam śmietankę z dodatkiem śmietan-fixe, cukru pudru oraz kakao na sztywno. Przy pomocy szprycy robię ozdobne rozetki. Do czasu podania schładzam w lodówce.
Rolady razem ze mną piekły:
Anna
Asia
Joanna
Danuta
Danuta
Szóste niebo
Bożena
Dorota
Lidia
17 comments
Też postawiłam na jabłka i śmietanę. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńTeż postawiłam na jabłka i śmietanę. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszna i ciekawie zrobiona , dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna rolada . Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńślicznie ją udekorowałaś! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Starałam się :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna rolada Iwonko. :) Dziękuje za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda..dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszamy częściej.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł;) wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńAle piękna :D My jeszcze mamy przed sobą debiut z roladą ale mamy w planach jakąś wykonać w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią obejrzę :)
UsuńDziękuje za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńŚliczna rolada Iwonko, dzięki za wspólną zabawę :-)
OdpowiedzUsuńSuper roladka, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńCudna ta rolada.Na kawałek chętnie bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńPyszniutka była ;-)
OdpowiedzUsuńAle smakowite :)
OdpowiedzUsuńhttp://monikawkuchnifika.blogspot.com/
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.