Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną

by - 2/15/2018 12:01:00 AM

Uwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :)











Składniki na obiad dla 3 osób


  • około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1  sparzona i zeszklona cebula
  • 1 całe jajko
  • 200-300 g maki ziemniaczanej
  • około 200-300 g kapusty kiszonej
  • olej do przesmażenia kapusty
  • woda do podlewania
  • sól, pieprz do smaku

1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce.
2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.



3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem co jakiś czas podlewając ja woda. Trwa to jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.
5. Gotowe kluseczki  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego !!!



Podobne Posty

15 comments

  1. mój Luby byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie :) i kluchy i kapustkę uwielbiam ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. "Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa"a mięsa w przepisie nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawione, pisałam dwa posty i nastąpiła pomyłka ;)

      Usuń
  4. no właśnie, gdzie to mięso?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio zajadamy się pierogami z kapustą, przywiezione od mamusi :P Te kluski też by nam na pewno smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno takich klusek nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy wyjętą 1/4 ziemniaków dodajemy do ciasta z powrotem czy wywalamy/zjadamy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych