tag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post4162025498080804245..comments2024-03-28T14:51:58.676+01:00Comments on Gotowanie...to proste!: Pierwsze Urodziny Bloga i KonkursIwona T.http://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comBlogger42125tag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-31626232958915863302016-09-08T17:52:38.166+02:002016-09-08T17:52:38.166+02:00Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :DDziękuje za życzenia i udział w konkursie :DIwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-84481476190159108592016-09-08T17:50:37.672+02:002016-09-08T17:50:37.672+02:00Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :DDziękuje za życzenia i udział w konkursie :DIwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-84985948071772262822016-09-08T17:40:19.058+02:002016-09-08T17:40:19.058+02:00Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :DDziękuje za życzenia i udział w konkursie :DIwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-17155252693392545742016-09-07T23:26:34.283+02:002016-09-07T23:26:34.283+02:00Oby się chciało :-) Oby się miało :-) Oby się mog...Oby się chciało :-) Oby się miało :-) Oby się mogło :-) Oby się wiodło :-) Z okazji "roczku" życzę głowy pełnej pomysłów, chęci odkrywania tego co jeszcze nieodkryte, możliwości zdobywania tego, co jeszcze nie zdobyte :-) <br />Trzymam kciukasy , powodzenia :-)<br /><br />"STRĄCZKI" to mój must have , bo mam w domu dwóch nieletnich sportowców, żywiołowych i niezwykle aktywnych. Syn gra w piłkę nożną, córa szlifuje parkiet w drużynie szczypioniaka. A jak wiadomo, w diecie ruchliwych nastolatków warzywa strączkowe powinny stanowić około 60 % pożywienia dziennego. Takie zalecenia usłyszałam od dietetyka sportowego. Zdumiona, każdego dnia kombinuję co zrobić- by dzieciaki z ochotą zjadły posiłki. Nie ukrywam, że aż rwę się z fotela by sięgnąć po "STRĄCZKI", bo taka inspiracja i skarbnica wiedzy kulinarnej jest mi niezwykle potrzebna. Chyba osiwieję bez Niej :-)<br /><br />Troszkę przełamię konwencję konkursu, bo wbijam nie z daniem, ale z mega odjechaną przystawką ! Przystawką, która smakiem przyćmić potrafiła nie jedno danie główne w mojej kuchni :-D Eksperymentując w garnkach, w poszukiwaniu "tego smaku" trafiłam przypadkiem na całkiem fajne połączenie wątróbki, soczewicy, suszonych pomidorów z oliwy i czosnku :-) Potrzebowałam patentu na coś do chlebka domowego, coś na ząb do szkoły dla dzieciaków, na śniadanie lub kolację :-) Dość miałam wędliny sklepowej i żółtego sera... nafaszerowanych Szanownym Mendelejewem ! Receptura wymagała dopracowania co do ilości poszczególnych składników, ale metodą domową ( czytaj prób i błędów) doszłam do perfekcji jego smaku :-) Oto On- "Wać Pan Pasztet Szlachecki " lub jak kto woli : "Hummus z soczewicy, wątróbki i czosnku w pomidorach " :-) <br />Składniki: 40 dag wątróbki drobiowej, 4 duże cebule, łyżka masła, 4 ząbki czosnku, szklanka ugotowanej soczewicy ( lub w wersji dla leniwych soczewica z puszki), słoiczek suszonych pomidorków z oliwy, pieprz kolorowy. Wątróbkę dusimy z cebulką na maśle, studzimy. Soczewicę moczymy i gotujemy, studzimy i odcedzamy. Do miski przekładamy wątróbkę z dodatkami, czosnek i soczewicę- traktujemy całość blenderem przez około 4-5 minutek. <br />Dodajemy pieprz i pokrojone w cienkie paski pomidory, łączymy i przekładamy do miseczek lub słoiczków. Dajemy na dwa kwadranse do lodówki i... smarujemy pyszny, chrupiący i jeszcze troszeczkę ciepły wiejski , domowej roboty chlebek :-) Ogórek małosolny w tym towarzystwie sprawi, że będziemy w raju :-) ( Ja nie solę, bo wolę ciut więcej popieprzyć kolorowym pieprzem świeżo mielonym- i smak jest lepszy :-)<br /><br />Ps. zamiast soczewicy dodawałam zamiennie bób lub groch Jaś ( ugotowany na parze) Taka wersja nr 2 :-) Smak ciekawy i co ważne mogłam przemycić coś zdrowego do menu dzieciaków :-P<br /><br />istysia@gmail.com<br /><br />Ela Stysiał<br /><br /><br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13255498072237026109noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-65863435337998368362016-09-07T23:01:54.991+02:002016-09-07T23:01:54.991+02:00Witam,
ja również dołączam się do życzeń :-)
Ż...Witam, <br /> ja również dołączam się do życzeń :-)<br /> <br />Życzę pomysłowości i kreatywności w projektach, genialnych rozwiązań i dostrzegania inspiracji nawet w pierzastych chmurach :-) Pierwszy roczek szybko zmykał, więc życzę wielu kolejnych lat obfitujących w sukcesy i zadowolenia z pasji na poziomie maksymalnym :-) Dodam jeszcze, że głęboko wierzę w Pani sukces i mam cichą nadzieję, że będę mogła posiłkować się Pani pomysłami z bloga każdego dnia i przy każdej okazji :-) Dziękuję za to, co dostałam dotychczas i ... proszę o więcej :-) Moje gratulacje :-) <br /><br />Aplikuję o książkę "Retro Warzywa" bo aż ślinka mi cieknie na samą myśl o dobrych, zapomnianych warzywach którymi chwaliły się nasze babcie, którymi delektowały się nasze mamuśki, których smak pamiętam z rodzinnego domu na wsi :-)Chciałabym móc moim dzieciakom zaserwować genialne w smaku potrawy w wykorzystaniem buraka, rabarbaru, skorzonery czy topinamburu :-)<br /><br />Moim marzeniem jest mieć "Ją" w kuchni , by stanąć w kulinarne szranki w duecie z genialnym dziełem sztuki "Retro warzywa". Być może mój mąż zainspirowałby się do pracy w kuchni, może obecność dwóch mężczyzn -autorów książki : Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz ... byłaby dla mojego męża prowokacją do działania.<br /><br />Od dłuższego czasu pałam wręcz ślepą miłością do jarmużu i właśnie to warzywo będzie bohaterem mojej receptury. <br />Jarmuż pojawia się w mojej kuchni niemalże w każdym posiłku, cała gromadka rodzinna polubiła jego smak. Jarmuż jest fenomenalny :-) Mam ochotę zaprosić pozostałe Retro warzywa do mojej skromnej kuchni :-)<br /><br />W mojej kuchni danie typu: warzywna pychota czy wyjątkowe warzywka, świetnie się sprawdza w różnych wariacjach smakowych. Moja propozycja konkursowa to : LAZANIA Z LUBCZYKIEM, JARMUŻEM, POMIDORKAMI OKRASZONA CZOSNKIEM i... IMBIREM !<br /><br />Najpyszniejsza lazania wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, dopuszczam też opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu lazania. Powinności: Makaron ugotowany "all dente" dzielimy na 4 <br /><br />części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .<br /><br />Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie<br />układamy świeży poszarpany jarmuż,okrywamy go sporą garścią lubczyku pociętego drobno, którego delikatnie oprószamy rozdrobionym <br /><br />czosnkiem i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry, lekko skrapiamy sokiem z limonki i pieprzymy pieprzem czarnym. <br /><br />Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki) <br /><br />podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół: lubczyk i tymianek ( u mnie) z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.<br /><br />Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I<br /><br />3-cią warstwę ciasta makaronowego, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi <br /><br />dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania lazanii daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne <br /><br />Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa ciasta. I kolejna porcja ziół: garść posiekanego lubczyku. Na wierzch polewam <br /><br />beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki <br /><br />mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. ) Na beszamel ulubiony ser mozzarella. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił .<br /><br />Mam nadzieję, że kubki smakowe Szanownego Jury -na widok mojej lazanii doznały przyjemnego szoku , że moja propozycja jest wystarczająco przekonująca :-)<br /><br />Serdecznie pozdrawiam :-)<br /><br /><br /><br /><br /><br />Elżbieta Anna Kruczkiewicz<br />email: eluchakruczkiewicz@wp.pl<br /><br /><br />zdjęcia wyślę w wiadomości na FB <br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-51139500545139599592016-09-07T20:39:41.406+02:002016-09-07T20:39:41.406+02:002. Sałatka z jarmużem, truskawkami i orzechami pin...2. Sałatka z jarmużem, truskawkami i orzechami pinii<br />Składniki:<br />ok. 150 g pokrojonego jarmużu<br />7-10 truskawek<br />ok. 50 g sera z mleka koziego<br />1 gruszka<br />garść orzechów pinii<br /><br />sos winegret:<br />1,5 łyżki miodu<br />2-3 łyżki oliwy<br />1,5 łyżki cytryny<br />gruboziarnista sól<br />świeżo zmielony pieprz<br /><br />Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć twarde łodygi i rozdrobnić. Gruszkę pokroić w kostkę, kozi ser w paski, a truskawki przekroić na pół. Z podanych składników przygotować sos winegret, dodać świeżo zmieloną sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wlać do sałatki.<br />Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe, posypać nimi sałatkę.Hrabina w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/09567015697955286522noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-71100438819631403032016-09-07T20:37:42.022+02:002016-09-07T20:37:42.022+02:00100 lat i samych kulinarnych sukcesów :)
Moje pro...100 lat i samych kulinarnych sukcesów :)<br /><br />Moje propozycje:<br />1. Placki z bobu i młodej kapusty<br />Składniki:<br />500 g bobu<br />300 g młodej kapusty<br />1 cebula dymka<br />2 ząbki czosnku<br />1 jajko<br />bułka tarta do obtoczenia<br />olej do smażenia<br />sól<br />pieprz<br />cukier<br /><br />Bób dokładnie przepłukać, gotować z dodatkiem łyżeczki cukru, a pod koniec gotowania dodać 2 łyżki soli. Gotować ok. 15 minut. Odcedzić i obrać ze skórek. Kapustę drobno pokroić. Ja zmiksowałam w blenderze. Gotować przez 10 minut. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dymkę, czosnek i bób zmiksować w blenderze, dodać kapustę. Następnie dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć składniki. Formować małe kotleciki, które obtaczać w bułce tartej. (Mnie wyszło 12 szt.) Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Hrabina w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/09567015697955286522noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-18939523909396706692016-09-07T19:38:17.265+02:002016-09-07T19:38:17.265+02:00Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :-)Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :-)Iwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-78439276129825058382016-09-07T19:37:44.721+02:002016-09-07T19:37:44.721+02:00Dziękuje za udział w konkursie :)Dziękuje za udział w konkursie :)Iwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-17011190487137999822016-09-07T09:01:17.209+02:002016-09-07T09:01:17.209+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Olkahttps://www.blogger.com/profile/02298127330904348286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-64591264713808040732016-09-06T19:38:37.754+02:002016-09-06T19:38:37.754+02:00A drugi przepis z jarmużem - szybka pasta.
250g s...A drugi przepis z jarmużem - szybka pasta.<br /><br />250g sera z ciecierzycy (albo innego, jaki lubisz),<br /><br />2 liście jarmużu,<br /><br />3 suszone pomidory (z zalewy),<br /><br />0,5 szklanki lub więcej słonecznika (podprażonego),<br /><br />sól i pieprz do smaku.<br /><br />Wszystkie składniki zblenduj razem na pastę. Możesz część słonecznika dorzucić na końcu, żeby był wyczuwalny.bezcukrowohttp://bezcukrowo.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-77818855557328293322016-09-06T19:34:58.526+02:002016-09-06T19:34:58.526+02:00To ja przedstawię swoją wersję popularnej Nutelli....To ja przedstawię swoją wersję popularnej Nutelli.<br /><br />szklanka ugotowanej ciecierzycy,<br /><br />10 daktyli suszonych*,<br /><br />6 łyżeczek kakao,<br /><br />2 łyżeczki wanilii,<br /><br />32g orzechów laskowych (tyle po obraniu mi wyszło),<br /><br />woda/mleko do rozrzedzania.<br /><br />Daktyle zalałam gorącą wodą i odstawiłam na kwadrans. Razem z wodą zblendowałam z pozostałymi składnikami.<br /><br />*słodkość kremu możesz regulować ilością daktyli lub dodać inne słodziwo według uznaniabezcukrowohttp://bezcukrowo.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-59760537769615103612016-09-06T17:20:43.852+02:002016-09-06T17:20:43.852+02:00Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :)Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :)Iwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-62483368422149832202016-09-05T20:51:09.897+02:002016-09-05T20:51:09.897+02:00Witam
Gratuluję i życzę kolejnych lat i samych suk...Witam<br />Gratuluję i życzę kolejnych lat i samych sukcesów.<br />ZUPA POMIDOROWA Z JARMUŻEM, CHORIZO SNACK I KASZĄ JAGLANĄ<br />Składniki: <br />4 duże skrzydełka z kurczaka,<br />2 opakowania Chorizo Snack (80g każde),<br />200g jarmuż,<br />1,5- 2 szkl. Passaty pomidorowej,<br />1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,<br />2 łyżeczki wegety, <br />pieprz,<br />kilka pomidorków koktajlowych.<br />Wykonanie:<br />Skrzydełka zalać 2l wody, dodać wegetę i ugotować.<br />Wyjąć skrzydełka i dolać wody tak, aby było znowu 2l bulionu, zagotować.<br />Jarmuż umyć, usunąć zgrubiałe części łodyg, drobno pokroić i razem z drobno pokrojonym chorizo wrzucić do gotującego bulionu.<br />Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok.15 min.<br />Dodać passatę pomidorową i kaszę jaglana (dokładnie ją rozmieszać w zupie, aby nie było kluchów) i jeszcze przez chwilę gotować.<br />Pod koniec gotowania wrzucić kilka, pokrojonych w ćwiartki pomidorków i doprawić do smaku pieprzem.<br />Smacznego!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05289052621207771412noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-50865176275151066792016-09-05T17:59:16.540+02:002016-09-05T17:59:16.540+02:00Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :)Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :)Iwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-5926348327966348442016-09-05T12:16:34.787+02:002016-09-05T12:16:34.787+02:00Gratuluję z okazji Urodzin Bloga :) Kolejnych sukc...Gratuluję z okazji Urodzin Bloga :) Kolejnych sukcesów i wytrwałości w poznawaniu nowych kulinarnych odkryć :) <br />W ramach konkursu polecam cytrynowe ciasto z ciecierzycy:<br /><br />Składniki (keksówka 26×12 cm):<br /><br />250 g namoczonej i ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)<br />3 jajka (wielkość L)<br />sok z 1/2 cytryny<br />50 g oleju kokosowego<br />3 łyżki miodu<br />60 g płatków migdałowych<br /> 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br /><br />Ciecierzycę wraz z jajkami i sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i całość ponownie zmiksować. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Kroić dopiero po ostygnięciu.<br /><br />Smacznego!<br />marta-gotuje.plhttps://www.blogger.com/profile/15719211437811593013noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-47260316519518909832016-09-02T17:37:59.376+02:002016-09-02T17:37:59.376+02:00Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :)Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :)Iwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-31381384326851946562016-09-01T22:14:08.384+02:002016-09-01T22:14:08.384+02:00Gratuluję roczku! Oczywiście życzę kolejnego wspan...Gratuluję roczku! Oczywiście życzę kolejnego wspaniałego roku i samych sukcesów! :)<br /><br />Moja propozycja konkursowa to:<br />Zasmażana fasolka szparagowa po chińsku<br /><br />Składniki:<br />1. 500 gram fasolki szparagowej<br />2. 2 papryczki jalapeno<br />3. Papryka zielona<br />4. 500 gram wieprzowiny mielonej<br />5. 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne<br />6. 1/2 łyżeczki soli<br />7. 4 łyżki sosu sojowego ciemnego<br />8. 2 łyżki miodu<br />Dodatkowo:<br />1. Olej do smażenia<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Fasolkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy. Do woka z rozgrzanym olejem przekładamy ugotowaną fasolkę i podsmażamy.<br />2. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i smażymy.<br />3. Umyte i osuszone ostre papryczki drobno kroimy. Paprykę zieloną myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Papryki dodajemy do mięsa. Dusimy około 15 minut.<br />4. Sos sojowy wymieszany z miodem wlewamy do mięsa. Przyprawiamy. Mieszamy.<br />5. Usmażoną fasolkę szparagową i mięso z dodatkami przekładamy do garnka i delikatnie mieszamy.<br /><br />Smacznego! :)<br /><br />Zdjęcie dania wysłałam na Pani adres e mail :) <br /><br />Katarzyna Prosińska<br />kazikonda0@o2.pl<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05995729361726859101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-51337722678561370282016-08-29T19:26:15.656+02:002016-08-29T19:26:15.656+02:00Dziękuje :DDziękuje :DIwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-17686649334291473132016-08-27T12:04:29.988+02:002016-08-27T12:04:29.988+02:00Bardzo gratuluję roczku i życzę dalszego wspaniałe...Bardzo gratuluję roczku i życzę dalszego wspaniałego blogowania i dużo sukcesów kulinarnych:)Izabela S.https://www.blogger.com/profile/10484258342845646660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-47525442185914683272016-08-26T22:43:38.250+02:002016-08-26T22:43:38.250+02:00Dziękuje serdecznie za życzenia :-)Dziękuje serdecznie za życzenia :-)Iwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-64117156967553187842016-08-26T17:56:12.352+02:002016-08-26T17:56:12.352+02:00Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i bloga! Życzę ...Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i bloga! Życzę dalszej przyjemności z jego prowadzenia ;)rabarbarowohttp://rabarbarowo.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-9575472626439690052016-08-26T16:04:13.252+02:002016-08-26T16:04:13.252+02:00Dziękuje za życzenia i udział w konkursie :DDziękuje za życzenia i udział w konkursie :DIwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-83365881779503415402016-08-26T15:53:35.903+02:002016-08-26T15:53:35.903+02:00Dziękuje za udział w konkursie :-)Dziękuje za udział w konkursie :-)Iwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8769502020279654523.post-51064451180922201042016-08-26T15:53:06.845+02:002016-08-26T15:53:06.845+02:00Dziękuje za udział w konkursie :-)Dziękuje za udział w konkursie :-)Iwona T.https://www.blogger.com/profile/06461252846301111870noreply@blogger.com