wtorek, 8 maja 2018

Risotto Ze Szpinakiem I Kurczakiem

Uwielbiam risotto i przygotowałam znów jego kolejną wersje, tym razem ze szpinakiem :)
Jeśli chcemy aby danie było bezmięsne nie dodajemy piersi z kurczaka, zapewniam, że też będzie smaczne :)












Składniki na 2 osoby:

  • 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • około 80 g mrożonego szpinaku (około 2-3 bryłki)
  • około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
  • 1 kieliszek wina wytrawnego (ja nie dodaje)
  • 4-5 sztuk pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki śmietanki 30 % 
  • natka pietruszki
  • twardy ser do posypania po wierzchu np. Parmigiano reggiano lub gran padano
  • sól, pieprz do smaku
  • olej/oliwa do smażenia
1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
3. Przesuwam smażące się pieczarki na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu, dodaje szpinak i  przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem).
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk i posypuje startym parmezanem. Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada fantastycznie :) koniecznie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba wkrótce wykorzystam ten przepis, zapowiada sie genialne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię risotto ale takiego jeszcze nie jadłam. Na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie masło na koniec? Do risotto od kiedy dodaje się śmietankę? To podrabiane risotto, z prawdziwym nie ma nic wspólnego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.