wtorek, 20 czerwca 2017

Wegańska Zupa Kalafiorowa

Nazwałam tą zupę wegańską ponieważ nie jest niczym zaprawiana/zabielana i jest tylko na wywarze warzywnym. Jest smaczna, szybka i prosta. Nie robię jej często, ale kiedy mam dość syte drugie danie  i jest lato to jak najbardziej mi ona odpowiada :) Oczywiście można ja przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;)














Składniki na 3-4 talerzyki zupy:

  • 1/2 główki dużego kalafiora
  • 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 mała marchewka obrana i pokrojona w kostkę
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałeczek selera
  • kawałek pora
  • około 2 litry wody
  • 1/2 posiekanego pęczka koperku
  • 1 łyżka domowego lub sklepowego warzywka/vegety natur itp.
  • sól do smaku
1.  Najpierw zagotowujemy wodę i na gotująca się wrzucamy ziemniaki, marchewkę, seler, por i pietruszkę. Dodajemy jedną łyżkę warzywka (używam domowego) i gotujemy z 10-15 minut. W tym czasie myjemy i dzielimy kalafior na mniejsze różyczki.
2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy kalafior i połowę koperku (lubię jak koperek oddaje cześć swojego smaku innym warzywom już w połowie gotowania) Sprawdzamy i dosalamy do smaku. Gotujemy do miękkości kalafiora, pod koniec dodając resztę koperku.


10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Lubię takie lekkie zupki, są idealne zwłaszcza na upały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D Zupka naprawdę jest smaczna :D

      Usuń
  2. Takie właśnie zupki lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Latem u mnie zajmują pierwsze miejsce :)

      Usuń
  3. Kalafior uwielbiam w każdej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w większości ale w zupce to uwielbiam :D

      Usuń
  4. Mniam! Kalafiorka mamy więc wyczuwamy zupę jutro :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz na te upalne dni. Lekko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.