Drożdżowe Z Mrożonymi Jagodami

by - 6/02/2017 07:00:00 AM

Jakoś ostatnio bardziej smakują nam drożdżowe ciasta i dlatego piekę je z rożnymi dodatkami, tym razem mama ofiarowała mi pudełeczko zamrożonych jagód które wykorzystałam właśnie w tej drożdżówce. Owoce puściły dość mocno sok, więc radzę blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia aby jej nie zniszczyć.






















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:

Zaczyn:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/3 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego
  • 1 łyżka cukru
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 40 g masła roztp. i ostudzonego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1/3 szkl cukru
  • parę kropel esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 200-300 g zamrożonych jagód + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 60 g masła
  • 5-6 łyżek maki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).
2. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, szczyptę soli o raz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot,  a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia ( na około 15 minut )
6. Jagody obtaczamy w mące i wykładamy na podrośnięte ciasto, następnie wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 45-55 minut
Wystudzone przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !


Podobne Posty

20 comments

  1. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a z jagodami to już poezja :) Podkradam kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, uwielbiam drożdżówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe! Aż u mnie zapachniało :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam taką zwyczajną drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką pustą bez dodatków to też dawno już nie robiłam zazwyczaj coś lubię dodać, jakiś owoc :)

      Usuń
  5. Pyszna drożdżówka. A jak zapachniało.... aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyrosło, takie puchate i idealne do kawy, czy mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka warstwa jagód! Nie tam jakieś kuleczki tu i tam tylko konkret :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostało się spora porcyjkę od mamy to trzeba było zużyć ;) :D

      Usuń
  8. Najsmaczniejsze ciasto drożdżowe jakie miałam okazję robić, często wracam do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuje za tak miły komentarz :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych