Ślimaczki Z Makiem

by - 5/17/2017 07:30:00 AM

Drożdżówki z makiem pamiętam jeszcze z dzieciństwa, które razem z amerykanami kupowałam w tej samej cukierni, na przeciwko mojej szkoły. Były pyszne, nie to co dzisiaj, chociaż jak się dobrze poszuka to i można znaleźć dość dobre drożdżówki, ale chyba każdy wie, że najlepiej smakują domowe ;)























Składniki na około 10-12 drożdżówek

Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/4 szkl letniego mleka
  • 70 g masła roztop. i ostudzonego
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 jajko (jeśli mamy braki w jajkach to odrobinę żółtka możemy ująć do posmarowania drożdżówek)
  • 1 żółtko do posmarowania drożdżówek
  • parę kropli aromatu waniliowego (jeśli nie lubimy, nie dajemy)
Masa makowa:
  • 1 i 1/2 szkl maku mielonego 
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szkl wody 
  • 70 g cukru
  • 5-6 kropel aromatu migdałowego ( jeśli nie lubicie, nie dajecie chociaż polecam wam go dodać )
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1. Z podanych składników robimy zaczyn i odstawiamy do ruszenie (wyrośnięcia).
2. Do miski dajemy mąkę, jajko, resztę mleka, cukier oraz aromat waniliowy. Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ).
 Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło.
Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od ręki/miski. Gotowe odstawiamy na około 1 do 1 i 1/2 godziny.

3. W tym czasie przygotowujemy masę makową.
Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy chwilkę na malutkim ogniu dodając w trakcie miód oraz cukier. Możemy także najpierw zagotować wodę , dodać miód i cukier a na sam koniec wsypać mak i krotko go zaparzyć 1-2 minutki
do tak przygotowanego maku dodajemy bakalie oraz aromat migdałowy. Gotowa masę odstawiamy na czas wyrastania ciasta.

4. Kiedy ciasto jest gotowe, zagniatamy je krótko, a następnie wałkujemy na prostokąt o długości około 60 cm i szerokości 40 cm (może być mniejszy prostokąt, wtedy ślimaczki/drożdżówki będą większe) .


Na prostokąt wykładamy masę makową, zostawiając przy dłuższym boku u góry puste miejsce na około 4 cm, ten pusty pas możemy posmarować żółtkiem aby lepiej drożdżówki się skleiły.



Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 10-12 równych kawałków i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia.

Odstawiamy je następnie na 15-20 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
Napuszone ślimaczki smarujemy żółtkiem i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut.
Wystudzone ślimaczki możemy polukrować. Smacznego !!!


Podobne Posty

13 comments

  1. Ale narobiłaś mi smaka! uwielbiam drożdżówki z makiem ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają i bardzo chętnie podkradłabym kilka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam się odchudzać, ale co tam, porywam jednego ślimaczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, porywaj, odchudzanie zaczniesz od jutra ;) :p

      Usuń
  4. Innym mak kojarzy się tylko z zimą, my możemy go jeść cały rok :P Mięczaki w takiej wersji byśmy zjadły z przyjemnością xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Cieszę się, bo ja też, mak mogę jeść o każdej porze roku ;)

      Usuń
  5. Dawno nie jadłam drożdżówek z makiem i w dzieciństwie takich nie lubiłam, ale teraz smaki mi się pozmieniały i chętnie bym taką zjadła, zwłaszcza domową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki zmieniaj się nawet z porami roku, ale fajnie że na dobre. Przepis prosty wiec zachęcam do skorzystania a potem rozkoszowania się takimi domowymi drożdżówkami ;)

      Usuń
  6. kocham takie drożdżowe smakołyki, tylko dlaczego ciasto drożdżowe jest takie czasochłonne;( pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych