Chlebki Do Święconki

by - 4/13/2017 12:30:00 AM

Z tego przepisu wyjdzie nam 4 średnie chlebki do święconki, więc możemy się śmiało nimi z kimś podzielić :)


















Składniki na zaczyn:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 60 ml letniej wody
  • 60 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru


Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 200 - 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła lub margaryny lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • roztrzepane jajko do posmarowania chlebków
  • mak do obsypania




1. Z letniego mleka wymieszanego z wodą robimy zaczyn ( dodajemy cukier, wykruszamy drożdże) odstawiamy do podrośnięcia )
2. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Kiedy zaczyn jest już gotowy dodajemy go do miski i całość zaczynamy wyrabiać. W trakcie wyrabiania dodajemy 1 łyżkę roztp. masła bądź margaryny lub oleju. Jeśli ciasto nam zbytnio się klei podsypujemy jeszcze mąka i wyrobione odstawiamy na 30-40 min do podrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podrośnie, odgazowujemy je znów czyli ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 kulki z których formujemy chlebki. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 30 min.
4. Kiedy chlebki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy makiem i nacinamy ostrym nożykiem.

 Pieczemy w 210 stop przez 30 min ( piek gazowy ) a w piekarniku elektrycznym  180-190 stop. przez 20 min.





Podobne Posty

34 comments

  1. Wspaniale wyglądają te chlebki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądaja :) Idealne do koszyczka wielkanocnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne ^^ I tan mak! Cudne mini chlebusie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Może zdążę jeszcze upiec takie ? piękne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pieknie sie beda w koszyczku prezentowały, cudne

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze są Twoje chlebki, trochę żałuję, ze nie mam takich. Wesołych i rodzinnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :* Jeszcze zdążysz upiec ;) Dziękuje i również życzę radosnych i rodzinnych świąt :)

      Usuń
  7. wczoraj debiut mialy isc do koszyczka a corcia zjadla
    ale co mama dla swoich dzieci nie zrobi
    jajka sie gituja a buleczki rosna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D hehe zjadła wszystkie chlebki...No tak dla dzieciaczków wszystko da się zrobić :)

      Usuń
  8. Wspaniałe chlebki. Iwonko życzę cudownych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna propozycja, szkoda, że o tym nie pomyślałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Może na następny rok uda się zrobić :)

      Usuń
  10. Piękne chlebki :) może za rok też upiekę takie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Upiecz bo ślicznie w koszyczku wyglądają, a i dobrze smakują ;)

      Usuń
  11. Ile trzeba czekac na zaczyn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczyn rośnie coś około 10 minut, zależy jak ciepło jest w domu i jak ciepła była ciecz do której kruszyliśmy drożdże :)

      Usuń
  12. Chlebki bardzo dobre długo szukalam dobrego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebki wyszły wspaniałe.Akurat sa do chlebki na kiermasz do szkoły do corki. Pierwszy raz robilam. Dziękuję za przepis.:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe wyglądają, planuje je w tym roku zrobic.mam pytanie czy na jakimś etapie ciasto można włożyć na noc do lodówki i skończyć jutro?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę że można spróbować tak zrobić.

      Usuń
  15. Jaki typ mąki pszennej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych