środa, 29 marca 2017

Risotto Z Pieczarkami I Piersią Z Kurczaka

Przepyszne i proste risotto które zrobimy w niecałą godzinkę. Jest kremowe i delikatne że na pewno zjemy większą porcję ;)
















Składniki na 2 osoby:

  • 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 250 gr pieczarek
  •  około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej/oliwa do smażenia

1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
3. Przesuwam smażące się pieczarki na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
 Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek )

Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk. Smacznego !!!








8 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.