poniedziałek, 13 marca 2017

Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną

Mmm....te kluseczki teraz smakują mi najbardziej. Nie są mdłe bo smak podkręca kiszona kapusta, która poddusiłam razem z cebulką, a i mięsko z rosołu znowu znajdzie swoje zastosowanie ;)


















Składniki na obiad dla 3 osób


  • około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1  sparzona i zeszklona cebula
  • 1 całe jajko
  • 200-300 g maki ziemniaczanej
  • mięso z rosołu wraz z warzywami ( dwie ćwiartki lub jedna duża będą wystarczające, jeśli mamy więcej mięsa musimy zagnieść więcej ciasta ziemniaczanego na kluski )
  • około 150-200 g kapusty kiszonej
  • olej do przesmażenia kapusty
  • woda do podlewania
  • sól, pieprz do smaku


1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem.



2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.
3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem co jakiś czas podlewając ja woda. Trwa to jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Na jakieś 10 minut. Następnie mieszamy  ją z mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku sola i pieprzem.
4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.
5. Gotowe kluseczki  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego !!!






14 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne :-) Chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślicie, że to zbyt wymagające danie jak dla studentki? :D Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie dasz radę :) Ps. do zmielenia mięsa użyj blendera ;)

      Usuń
  3. Fajny pomysł, knedle z nietypowym nadzieniem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz fajny sposób na wykorzystanie rosołowego mięsa, apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuj :) ciągle to wymyślam jak by się tu "pozbyć" tego mięsa jeśli nie zostanie po prostu obsmażone i zjedzone wcześniej ;)

      Usuń
  5. Moja babcia robiła pierogi z takim farszem i były super smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też już robiłam takie pierożki i super smakują, a banacie to w ogóle najsmaczniejsze robią :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.