Ciasto Z Kaszy Manny Z Brzoskwiniami

by - 3/02/2017 07:00:00 AM

Ciasto jest jak mały pyszny serniczek, a skrywa w sobie kaszę mannę.
Wiele osób może się nie poznać...może to i dobrze ;)


















Składniki na tortownicę 18 cm


Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18 lub 12 %
Masa:
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru ( może być tez waniliowy )
  • 400 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki cukru
  • około 170 ml śmietany 18 %
  • 1 całe jajko
  • 4 połówki brzoskwiń np. z puszki

1. Składniki na cisto zagnieść i schować do lodówki na około 30 minut.
2. 300 ml mleka gotujemy razem z cukrem natomiast w 100 ml mieszamy proszek budyniowy.
Do gotującego się mleka dodajemy najpierw kasze mannę mieszamy, a następnie dodajemy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do przestygnięcia (aby nie utworzył się kożuch, na wierzchu masy kładziemy folie spożywczą tak aby dotykała masy)
3. W tym czasie wałkujemy i wyklejamy blaszkę ciastem dość wysoko prawie pod sam rant, pozostałe ciasto zostawiamy sobie do dekoracji. Odrobiną białka smarujemy spód surowego ciasta aby podczas pieczenia nie utworzył się zakalec.Wylepioną blaszkę odstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki.
4. Przestudzona masę budyniową miksujemy z jajkiem i śmietaną na najwolniejszych obrotach.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dorzucamy na końcu do masy. gotową masę wykładamy na ciasto.
Z reszty ciasta wałkujemy placek z którego wykrawamy paski i układamy na cieście tworząc kratkę.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach najpierw bez termoobiegu przez około 30 minut, a następnie z włączonym termoobiegiem ostatnie 20-25 minut. Całość powinna się piec około 50 do nawet 1 h. Wszystko będzie zależało od waszych piekarniczków. Smacznego !!!




Źródło inspiracji Tutaj

Podobne Posty

44 comments

  1. rzeczywiście wygląda jak sernik, pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ cudne ciasto! wspaniałe. zjadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ciacho, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D :D Wypróbuj koniecznie ! :D

      Usuń
    2. Mam większą formę 24, nie wiem czy wyjdzie takie ładne wysokie :(

      Usuń
    3. Najlepiej podwoić składniki i wtedy powinno być wysokie i masy będzie dużo a tak może wyjść niziutkie :)

      Usuń
  4. czy do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia





















    czy ciasto jest bez proszku do pieczenia?



    OdpowiedzUsuń
  5. śmietana słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne, z kaszą manną ciasta bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Lubię tak samo jak ty, tylko mąż kręci zawsze nosem :)

      Usuń
  7. Ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A budyń na ile mleka...chodzi mi o wage dodanego budyniu w przepisie jes napisane opakowanie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był to budyń z Delecty i miał wagę 47 gr (dobrze że jeszcze mam pare opakowań to sprawdziłam ) na 0,5 litra mleka :)

      Usuń
  9. wow! wygląda rewelacyjnie :-) super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. "Odrobiną białka smarujemy spód surowego ciasta aby podczas pieczenia nie utworzył się zakalec."...zastanawiam się, czy chodzi o posmarowanie białkiem tortownicy (spód ciasta), czy jednak o wierzch surowego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o posmarowanie wierzchu ciasta którym wylepiamy dno tortownicy, przed wyłożeniem masy z brzoskwiniami :) Czyli wylepiamy tortownice ciastem -> smarujemy białkiem-> wykładamy nasz masę z kaszy manny i brzoskwiń-> na sam koniec na górę kładziemy paski ciasta tworząc kratkę :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie...jutro próba generalna :-)

      Usuń
  11. Chyba się skuszę na upieczenie bo wygląda bardzo apetycznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się skusić bo jest naprawdę bardzo smaczne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Jadłyśmy podobne i smakowało nam :) Pięknie Twoje wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasto, na pewno było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A jaki inny owoc pasuje np maliny mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być maliny ale wcześniej rozmrożone, może być ananas czy jabłka. Ważne aby nie miał zbyt dużo soku czyli owoce z puszki odsączamy na sitku a mrożone rozmrażamy.

      Usuń
    2. Będą jaja bo dałam budyń czekoladowy. Ciekawe co z tego wyjedzie

      Usuń
    3. :D No nie źle... to będzie czekoladowe ciasto z kaszy manny :D

      Usuń
    4. Ale wyszedł mi zakalec mimo smarowania białkiem.

      Usuń
    5. Oj, szkoda :( Pod koniec pieczenia musi być termoobieg bo bez niego to i nawet moje białko nie pomaga, albo wyższa temp. pieczenia. Ja się nie poddaje chociaż z ciastami kruchymi też różnie u mnie bywa.

      Usuń
  15. a czy przed włożeniem masy można podpiec trochę spód w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych