środa, 8 lutego 2017

Obiad Za 10 zł Czyli Tarta Z Warzywami

Pyszna tarta warzywna, którą możemy zaserwować na obiad lub ciepłą kolacje.
















Składniki na tartę o średnicy 25 cm

Na ciasto:


  • 150 gr mąki pszennej
  • 100 gr masła
  • 1 łyżka śmietany 12-18 % lub jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej ( nie konieczne )
  • szczypta papryki słodkiej, szczypta soli
Na nadzienie:

  • 3/4 paczki mrożonych warzyw ( u mnie w paczce m.in. były: brokuły, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, seler, por ) jeśli mamy paprykę, też możemy ją dodać.
  • 2 spore jajka lub 3 mniejsze
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • ser żółty starty bądź pokrojony w drobna kosteczkę ( na oko było go 3-4 łyżki )
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, czubrica czerwona, papryka słodka

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez około 20-30 minut.


2. Warzywa gotujemy al dente przez około 10 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. 
3. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką oraz serem żółtym i przyprawami.
4. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę ( foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą ) następnie nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stop. przez 8-10 minut. Jeśli zostanie nam ciasta wkładamy je w woreczku do zamrażalki.

4. Na lekko przestudzony spód tarty wykładamy warzywka i zalewamy sosem jajecznym. Możemy zetrzeć resztę ciasta na wierzch.
Ps. dorzuciłam dupkę kiełbaski bo nie chciałam aby się popsuła w lodówce, ale spokojnie bez niej tarta też jest naprawdę ekstra smaczna :)
Całość pieczemy w 180 stop. przez około 20-25 minut.
Przed końcem pieczenia ( tak około 10 minut ) posypujemy kawałeczkami mozzarelli.








16 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.