Sernik Z Jogurtów Greckich

by - 12/09/2016 07:30:00 AM

Jest przepyszny, chociaż taki oszukany sernik to go uwielbiam i kochać nigdy nie przestanę ;)

Ps. ciekawe fit przepisy i diety są też na https://ptbo.edu.pl/ na którym opublikowane są szczegółowe analizy.















Składniki na formę 23x23 cm

  • 2 jogurty greckie po 400 ml
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3/4 szkl cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szkl oleju rzepakowego


Polewa Czekoladową

  • 100 g czekolady deserowej
  • 130 ml śmietanki 30 %

1. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem.


2. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy żółtka.


3. Do ubitych żółtek dodajemy olej, jogurty i budynie. Mieszamy wszystko na najwolniejszych obrotach.
4. Na sam koniec dodajemy ubita pianę.

Dno foremki wykładamy biszkoptami i wylewamy na nią masę.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 min.

Po upieczeniu  i wystudzeniu sernika ,szykujemy polewę.
W rondelku zagotowujemy kremówkę, odstawiamy ja z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na ciasto.







Podobne Posty

61 comments

  1. Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam taki sernik i bardzo nam smakował:D

      Usuń
    2. Proszę wypróbować bo jest rewelacyjny :)

      Usuń
    3. O ile wyjdzie ...jaki przepis takie ciasto

      Usuń
    4. Zmartwię Cię drogi Unknow bo sernik został upieczony i wyszedł ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię to ciasto:)Twój sernik wygląda idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, takie ciacho jest po prostu pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio często się spotykam z takim "oszukanym" sernikiem i zaczynam mieć ochotę go wypróbować, bo wygląda bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez chyba w koncu upieke ale wyglada��..

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie włożyłam do pieca.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć jogurty greckiego z
    0% tluszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze nie wiem, można spróbować a na wszelki wypadek dodać jeszcze z 1 łyżkę budyniu lub mąki ziemniaczanej :)

      Usuń
  8. sernika bez sera jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam go serdecznie bo jest leciutki i pyszny :)

      Usuń
  9. Bardzo fajny sernik, wygląda na super lekki i puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie taki jest :) Rozpływa się w ustach ;)

      Usuń
  10. Sernik w piekarniku :) jednak to nie porcje na taką małą blaszkę, zrobiłam w takiej 30x25 z myślą, że wyjdzie niski a masy starczyło na jeszcze jedną formę :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem że raz zdarzyło mi się że sernik prawie się nie zmieścił w foremce, ale to było tylko raz. Może to zależy od piany, jajek że masa się bardzo zwiększa, aż za nadto :)

      Usuń
  11. Jadłyśmy podobny i baardzo nam smakował mimo, że szalejemy za strukturą twarogu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest rewelacyjny no ale serniki z twarogu to inna liga ;)

      Usuń
    2. Hej czy po upieczeniu wyjmujecie z formy aby wylać polewą,, nie rozleci się??? Proszę odpowiedzieć

      Usuń
    3. Po upieczeniu, jak ostygnie parę godzin, jeśli to tortownica to zdejmuje obręcz, jeśli normalna blaszko to nie ruszam ciasta :)

      Usuń
  12. Czy można zastąpić spod herbatnikami?

    OdpowiedzUsuń
  13. A mi ładnie wyrosło a potem opadł ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak często mi się robi i nie mam na to rady 😑

      Usuń
    2. Zrobiłam tym przepisem i opadło, a zawsze wg innego przepisu robię i jest puszyste,nie opada. Kurczę ,to tym zdjęciem się skusiłam na eksperymenty,zła jestem

      Usuń
  14. Pyszny !!!! ale strasznie opadł :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Niebo w.... ustach :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy on ma mniej kalorii niż normalny sernik ? ��

    OdpowiedzUsuń
  17. Najgorszy przepis ! Brak ważnych informacji np.jogurty zimne,temp.pokojowa itd. Ostatnio robiłam ciasto i bez problemu wyszło , ale były szczegółowe wskazówki tu brak ! I mi nie wyszedł ! Nie polecam produkty do kosza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro, ale zdarza się że czasem coś się nie uda. Ten sernik był pieczony przez mnóstwo osób, znajomi, rodzina czy też czytelnicy bloga i może z jednej osobie coś nie wyszło tak zawsze wszyscy zachwalali.

      Usuń
  18. Właśnie się piecze 😀😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, w takim razie życzę udanego wypieku :D

      Usuń
    2. Dziękuję za przepis,ładnie mówiąc niebo w gębie😘❤️

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę i dziękuje :D Pozdrawiam i życzę Radosnych Świąt :)

      Usuń
    4. Upiekłam z innego przepisu, gdzie były 4 jajka. Dwa razy i dwa razy opadł. Może jakbym wlała do mniejszej tortownicy to byłby wyższy? ;) Robiłam bez spodu, zwykle dól mam jasny. Dziś góra była brązowa, a dół białawy. Może zamiast na środkowej to na dolnej półce powinnam pięć. Pierwsza wersja z borówkami była super. Dziś rodzynki duże nieco kłopotliwe w jedzeniu. Za każdym razem zaczynam jeść ciepły i ciężko ukroic bo się rozwala. Wystudzony lepiej się kroi i lepiej smakuje. Szybkie ciasto. Może dietetyczne bo bez sera. Polewy nie robię, aby nie dodawać kalorii. Ciekawe czy pieczenie zabija żywe kultury bakterii zawarte w jogurcie?

      Usuń
    5. Myślę że spróbowanie upieczenia tego sernika na dolnej półce będzie dobrym rozwiązaniem jeśli góra za bardzo się przypieka i oczywiście wsadzenie do mniejszej blaszki sprawi że będzie wyższy o ile zmieści się do tej mniejszej blaszki ;)

      Usuń
  19. Robiłam już kilka razy,wychodzi świetnie i też tak smakuje👍,żeby nie opadł należy zostawiać go po wyłączeniu piekarnika na około 10 minut przy lekko uchylonymch drzwiczkach😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę i pozdrawiam ^_^

      Usuń
    2. Tak naprawdę sernika nie powinno się "napowietrzać", tutaj są ubite białka, nie ma siły, tak zrobiony sernik zawsze opadnie.

      Usuń
  20. Właśnie wyłączyłam piekarnik bardzo ładnie wyrósł robiłam z półtora porcji na dużą blachę szkoda że zdjęcia nie można dodać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się że się udał :D No niestety tutaj nie mam takiej możliwości dodawania zdjęć, ale może Pani je wysłać na Facebook lub Instagram..

      Usuń
  21. Piekłam kilka razy,jest przepyszny 🥰👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje, dziękuje za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Koniecznie muszę przygotować, ciekawa jestem smaku. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych