Pierniczki Na Musie Jabłkowym

by - 12/17/2016 09:30:00 AM

Wspaniałe  pierniczki które przez dodatek musu jabłkowego zachowują dłużej świeżość :)

Pierniczki staja się w moim nowym domu tradycją, mąż je uwielbia, ja też już się do nich przekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;)
Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero drugi rok, ale już w kilku wersjach które strasznie nam smakowały i czasem nawet pośmiejemy się z tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie jak chcę, ale i tak zawsze nam smakują i zajadamy je z wielkim smakiem, a w Święta Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;)















Składniki na 2 blaszki ciastek

  • 1 starte jabłko na mus
  • 50 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 250-300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 40 g budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej )
  • 60 g cukru pudru ( ja dałam kokosowego )
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 całe jajko


Do dekoracji:

  • kilka kostek białej czekolady
  • kilka kostek deserowej czekolady
  • lukier
  • Posypka dekoracyjna "Kolorowe mini Piegi" Delecta,
  • "Posypka Smak Owocowy"Delecta,
  • Posypka "Maczek Smak Mango" od Delecty





1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką,
Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h.
2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 10-15 min.
Ostudzone pierniczki dekorujemy mleczną lub deserowa czekolada (rozpuszczoną na kąpielą wodną) lub lukrem i przyozdabiamy posypkami dekoracyjnymi :)







Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

Podobne Posty

7 comments

  1. Pysznie wyglądają:) U mnie dzisiaj będzie pieczenie pierniczków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Życzę miłej zabawy przy dekorowaniu ;D

      Usuń
    2. Dekorowanie pozostawiam już moim córkom:)

      Usuń
  2. Czy twardnieją po upieczeniu czy pozostają miękkie? A zamiast masła możnA użyć margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie twardnieją, ale nie na kamień ;) Masło oczywiście można zamienić na margarynę:)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych