piątek, 16 grudnia 2016

Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami

Super ciacho nie tylko od święta. Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;)















Składniki na tortownicę o średnicy 23:

  • 2 jajka
  • 150-180 g cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki)
  • 65 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 125 g maku zmielonego (suchego)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g mąki pszennej
  • 165 g śmietany  18 %
  • 80 g rodzynek (może tez być żurawina)
  • 40 g orzechów
  • 80 g skórki kandyzowanej


Polewa Czekoladowa:

  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 nie pełna łyżka margaryny/masła


Polewa Biała:

  • 6 kostek białej czekolady


cukrowe złote kuleczki do ozdoby




Wszystkie Składniki Powinny Mieć temperaturę Pokojową !

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy mak zmielony, mąkę z proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą.
ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min.
Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;)
Kostki czekolady białej umieszczamy w miseczce nad parą (np. nad garnuszkiem z gotująca się wodą ale tak aby miseczka nie dotykała wody ) i roztapiamy.
 Polewamy ciasto w dowolny sposób. Smacznego !


Źródło inspiracji Tutaj

6 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.