piątek, 16 grudnia 2016

Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami

Super ciacho nie tylko od święta. Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;)















Składniki na tortownicę o średnicy 23:
2 jajka
150-180 gr cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki)
65 gr masła roztopionego i ostudzonego
125 gr maku zmielonego (suchego)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 gr mąki pszennej
165 gr śmietany  18 %
80 gr rodzynek (może tez być żurawina)
40 gr orzechów
80 gr skórki kandyzowanej

Polewa Czekoladowa:
6 łyżeczek cukru
3 łyżeczki kakao
3 łyżki mleka
1 nie pełna łyżka margaryny/masła

Polewa Biała:
6 kostek białej czekolady

cukrowe złote kuleczki do ozdoby




Wszystkie Składniki Powinny Mieć temperaturę Pokojową !

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy mak zmielony, mąkę z proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą.
ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min.
Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;)
Kostki czekolady białej umieszczamy w miseczce nad parą (np. nad garnuszkiem z gotująca się wodą ale tak aby miseczka nie dotykała wody ) i roztapiamy.
 Polewamy ciasto w dowolny sposób. Smacznego !


Źródło inspiracji Tutaj

6 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.