środa, 21 września 2016

Szybkie Kotlety Z Wczorajszych Ziemniaków

Ekspresowy obiad z wczorajszych ziemniaków. Taki banalny, ale jaki smaczny :)












Na 10-12 kotlecików:
około 0,800 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)

  • 1 jajko
  • 1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl )
  • 1  główka cebuli
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
  • 1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania






1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem.
2. Wbijamy jajko dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada.
3. Następnie szklimy cebulkę na oleju i od razu dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy całość i zaczynamy formować kotleciki.
4. Obtaczamy je najpierw w mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką i roztrzepujemy jak do schabowych ) na sam koniec w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem u mnie z pieczarkowym Przepis Tutaj. Smacznego !



16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie kotleciki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne dla osób, które nie lubią gdy coś się marnuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Tak właśnie najczęściej wykorzystuje pozostałe ziemniaczki :)

      Usuń
  4. Takie kotleciki są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię z tego przepisu (po mojemu) "IWANKI". Zamiast kotletów robię placuszki i faszeruję mięsem drobiowym smażonym z cebula i czosnkiem lub wersje wegetariańską z ugotowanym kalafiorem lub innymi warzywami. zawijam brzegi tak by zamknąć placek lub roluję i wtedy są roladki. Obtaczam w mące i a patelnię na mały ogień. Oczywiście sos pieczarkowy bardzo psuje ale może być po kresowemu, sama kwaśna śmietana 12%. Mała modyfikacja a cieszy kubki smakowe.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, na pewno go wypróbuje :-) Dziękuje i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.