poniedziałek, 1 lutego 2016

Krokiety Bez Mięsa

Pierwszy raz robiłam te krokiety i naprawdę bardzo nam posmakowały. Podałam je z sosem pieczarkowym <-- klik do którego przepis podam w innym poście. Zapraszam :)








Składniki na 10-12 krokietów
około 1 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)

2 jajka ( jeśli mam mało ziemniaczków do to wystarczy 1 jajko )
1/2  do 3/4 szkl mąki ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl )
1  główka cebuli
5-6 pieczarek do środka
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania


1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to musimy je przegnieść przez praskę.

2. Wbijamy jajko/jajka dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada.

3. Następnie szklimy cebulkę na oleju i od razu dodajemy do masy ziemniaczanej. Na tym samym oleju przesmażamy pieczarki i po lekkim przestygnięciu dodajemy do ziemniaków. Mieszamy całość i zaczynamy formować podłużne krokieciki.


4. Obtaczamy je najpierw w mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką i roztrzepujemy jak do schabowych ) na sam koniec w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego !



Stop marnowaniu żywności

17 komentarzy:

  1. Często robię takie krokiety nie tylko z dodatkiem pieczarek ...świetnie sprawdzają się też gotowane warzywa a najbardziej lubię z gotowanym brokułem....pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Z warzywami muszę wypróbować :)

      Usuń
  2. Na pewno smakowite! Dawno krokietów nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) Bardzo smaczniutkie są :)

      Usuń
  5. Mama kiedyś takie robiła, pyszne były :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz jadłam takie kotlety u mojej cioci, robi je często bo jej dzieci nie lubią za bardzo mięsa. Smakują super :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm, kuszące, mimo że bez mięsa :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo je lubię, ziemniaczane czyli pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie się prezentują, a do tego ulubiony sos i pyszne danie gotowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne, robię coś bardzo podobnego, pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Baaaardzo chętnie zjadłybyśmy takie krokiety :) Pewnie na smakowałyby bardziej niż te tradycyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę wykorzystać przepis, bo wyglądają bardzo smacznie a jeszcze takich nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię takie krokiety, wtedy sos pieczarkowy lub grzybowy to dla mnie podstawa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.