Ciasto Aniołek

by - 1/22/2016 01:13:00 PM

Cudownie lekkie ciasto ze śmietankowym nadzieniem. Po prostu "niebo w gębie" ;)











Składniki na 4 blaty ciasta:

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl śmietany 18 %
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku


Masa Śmietanowa:

  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 3 szkl mleka
  • 200 g masła
  • 1 szkl cukru + 2 łyżki cukru waniliowego bądź aromat waniliowy lub śmietankowy
  • kokos bądź płatki migdałowe do ozdoby ( u mnie złote perełki )





1. Do miski przesiać mąkę z amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło/margarynę i przeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i śmietaną oraz mąką ziemniaczana. Masę jajeczną dodawać powoli do naszej kruszonki  wyrabiając ciasto.
Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja postanowiłam zrobić 3 ) i każde z osobna upiec na blaszce 25 x 30 cm w 180-190 stop przez 15-20 min.


2. Teraz robimy masę śmietanową. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym lub esencja waniliową. Mleko gotujemy z masłem. Do zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy chwilkę.



3. Ciepłą masą przekładamy nasze placki, zostawiając sobie trochę masy na górę ciasta.

Dekorujemy kokosem, bądź płatkami lub tak jak w moim przypadku (przed samym podaniem ! ) złotymi perełkami. Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzień kiedy blaty zmiękną. Przechowujemy w lodówce.  Smacznego !






Podobne Posty

23 comments

  1. Wygląda anielsko, na pewno wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super faktycznie rewelacyjne ciasto. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciacho. Musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszniutke ;) Na jednym kawałku się nie poprzestaje ;)

      Usuń
  4. Śmietana kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być bajeczny! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię to ciacho- jest takie delikatne, ślicznie Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię to ciacho- jest takie delikatne, ślicznie Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Co to jest amoniak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amoniak jest to taki jakby rodzaj proszku do pieczenia. Spulchnia dobrze ciasto dzięki czemu uzyskuje ono taką bąbelkowatą powierzchnię. Jeśli nie chcemy używać amoniaku lub nie mamy do niego dostępu możemy dodać zamiast niego 1 łyżeczkę proszku do pieczenia :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych