czwartek, 10 września 2015

Risotto z kurczakiem

Ta popularna włoska potrawa niedawno zagościła u nas w domu, ale polubiliśmy ją od razu. Zapraszam na pyszne włoskie risotto z kurczakiem w wersji bez białego wina.




Składniki na 2 porcje :

  • 10 dkg ryżu arborio który jest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach
  • mały kawałek pora ( jakieś 2 cm )
  • 1/2 średniej cebulki
  • sól, pieprz, papryka czerwona
  • natka pietruszki oczywiście nie cała ;)
  • 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu




Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z porem oraz  połową marchwi. Następnie kroimy pierś w kostkę i na dużej głębokiej patelni ją podsmażamy soląc ją i pieprząc.
Teraz do dużej patelni wsypujemy nasz ryż i mieszamy, aż będzie szklisty, na końcu dokładamy naszą cebulkę z marchewka.


Kiedy ryz będzie juz szklisty dolewamy bulion, ale nie cały tak żeby nam chociaz w czesci przykrył ryż i mieszamy.
Przykrywamy przykrywka, pamiętając o tym by często mieszać go!
Pilnujemy też żeby kiedy ryz wchłonie wywar, żeby dolewać go systematycznie!

Pod koniec gotowania, doprawiamy do smaku. Cały proces tworzenia naszego risotto trwa około 30-40 min, a efekt jest przepyszny polecam !


Smacznegooo !!!

1 komentarz:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.